Kosár tartalma: 0 tétel
Szállítás >

MakeUp szótár

A tökéletes smink egyik alapszabálya – az előkészített bőrön kívül -, hogy a megfelelõ anyag a megfelelõ helyre kerüljön a megfelelő eszközzel. Ezzel elkerülhető, hogy csalódjuk a termékben és az elérni kívánt hatásban. Érdemes tehát megismerkedni a makeup világ idegenszavaival és azok jelentésével. Ehhez nyújt segítséget Makeup Szótárunk, melyet folyamatosan frissítünk. A leírás egy általános útmutató.

             A Smink ABC-vel kapcsolatos észrevételeit az info@makeuplaza.hu e-mail címen várjuk.

Abszorpció valamit felszívni, elnyelni (legyen az fény, sugárzás vagy anyag). A sminkelésben általában a sminkecseteknél van szerepe ennek a szónak. Olyan speciális szintetikus ecsetszálak során említhető az "abszorpció", melyek anélkül veszik fel a folyékony, krémes stb. anyagokat, hogy magukba szívnák. Tehát amit felvesznek azt a legkisebb veszteséggel le is tudják adni a bőrre.
Adaptív a smink világában azokat a termékeket nevezzük adaptív termékeknek, melyek olyan technológiával készültek, ami lehetővé teszi (pl. alapozónál), hogy egybeolvadjon a bőrrel, tehát "alkalmazkodik" a bőrhöz.
Airbrush szórófejes pisztoly, melyet egy kompresszor működtet. A rendszerbe belehelyezett festék ráfújható a bőrfelületre. Néhány csepp festék is elegendő a munkához. Bármilyen festék nem helyezhető a pisztolyba, hanem az erre alkalmas szemcseméretű folyékony festékek.

Csak egy példa az airbrush tecnikáról (a teljesség igénye nélkül): részben azért különbözik pl. egy alapozó felvitele az ecsetes, szivacsos technikától, mert az airbrush alapozó szemcséi a levegővel keveredve kerülnek fel a bőrre. Ezáltal elkerülhető az ecset általi csíkozás és egy gyakorlott felhasználó akár retusált hatást is elérhet ezzel a technikával.
Airless légmentes, légmentes csomagolás
Alapozó
bőrtökéletesítő, bőrszínező, bőrtökéletlenségeket elfedő, halványító  készítmény, mely lehet folyékony, por, krémes, zsír-, szilárd textúrájú, vizes bázisú, szilikonos stb.
“alapozó = folyékony bőr”
Alapozó szivacs
az alapozó egyenletes felvitelét elősegítő eszköz, mely lehet kerek, háromszög, lapos stb. Használhatjuk nedvesen és szárazon is.
Anti-aging öregedést gátló, öregedés elleni 
Anti-mikrobiális az anyag azon tulajdonságát jelenti, hogy képes elpusztítani vagy inaktiválni a mikrobákat, mint pl. baktériumokat, gombákat (ideértve a penészgombákat) és vírusokat.
Anti-shine a fényesség, a ragyogás ellentéte. Azok a termékek, melyek megakadályozzák a kifényesedést, vagy olyan anyagot tartalmaznak.
Applikátor
szivacsos jellegű ecset, ill. eszköz,  általában a por alapú szemhéjfestékek felvitelére, vagy satírozáshoz használják, de általánosságban igen multifunkcionális eszköz
Art/Fashion smink
divatsmink, általában intenzív, művészi
Art Glitter
arcdíszítő, testdíszítő csillám, tartós, legtöbbször vízálló motívumok készíthetőek vele a bőrön, mely további kövekkel, tollakkal stb. is díszíthetőek
Aqua 
víz
Aqua Glitter
folyékony bázisban csillám, vízzel oldódó glitter arcra, hajra, testre, száradás után általában kopásálló vagy akár vízálló változatú
Árnyékolás
shading, játék a sötét és világos színekkel a tökéletes hatás elérése érdekében (vékonyítás, vastagítás, nagyítás, kicsinyítés technikái)
Árnyékoló
árnyékoláshoz szükséges készítmény, mely lehet krémes, folyékony, szilárd állagú, elsődleges, másodlagos
Backstage 
a sminkesek esetében a háttérmunkát jelenti, a színfalak mögötti előkészületet
Baked nyers fordításban: "égetett, sült, megsütött" 
Főleg a kompakt, préselt azon belül is a domborúbb kialakítású festékeknél jellemzőbb ez a kifejezés. A baked típusú festékekből egy speciális eljárás során (sütés) elvonják a nedvességet, így csak az ásványi anyagok, pigmentek stb. maradnak vissza. A festék ezáltal új textúrát kap, mely egy nagyon mutatós színnel párosul. A kész festék nedvesen és szárazon is használható. A legtöbb esetben magas fénypigment tartalmúak, így extra csillogást hagynak maguk után. Szárazon használva csillogó, nedvesen használva szinte fólia effekt érhető el.
Baking, bakingelni nyers fordításban: sütés, "összesütés"
Elsősorban transzparent porpúderek esetén használatos ez a kifejezés: bakingelni, bekingelés stb. Pl.: az áttetsző (fixáló) porpúdert szem alá rétegezzük (nagyobb mennyiségben vastagon odatesszük) akár alapozó vagy korrektor fölé (ill. a kifényesedésre hajlamos területre) és kis idő elteltével (néhány perc) lesöpörjük. Ez több okból is lehet, 1./ Szemfestés során a belehullott színes pigmentet távolítjuk el. 2./ Fixálunk, zsírtalanítunk a szem alatt. Ha utóbbi, akkor a bőr melege által a korrektor vagy alapozó "összesül", összeérik a fixáló púderrel és csökkenthető a kifényesedés, növelhető a tartósság. 
Érett, ráncos bőrön javasolt olyan porpúdert választani, amelyik nem ül bele a redőkbe.
Base
alap, bázis, előkészítés
Bázis
alap, a bázistermékek egyenletességet, tartósságot kölcsönöznek, a megalapozás funkcióját töltik be
BB krém BB = Blemish Balm (azaz bőrhibákat elkendőző balzsam). Általában színezett hidratáló krém/balzsam, melyek között létezik nagyobb fedőképességű és kevésbé fedőképes. A primer szerepét is betöltheti. A kevésbé fedőképes balzsamok is szép egységessé tudják varázsolni a bőrt. Van olyan színezett hidratáló, amelyiknek nagyobb a fedése, mint egy alapozónak.
Beauty smink     
szépítő smink, általában finom, natúr
Beavatás Esetünkben ecsetről van szó. Használat előtt érdemes "beavatni", tehát 1x-2x kimosni - használat előtt - erre a célra használatos folyadékkal. Ilyenkor a felesleges szőr (ha van) eltávozik. A mosás után hagyjuk megszáradni, esetleg húzzunk rá ecsetvédő hálót, hogy formáját minél tovább megtartsa. A háló használata egyébként minden mosás után javasolt, így az ecsetek formájának élettartama megnövekszik. Az első mosás felkészíti az ecseteket a használatra, kondícionálja azokat. Mosást követően még előfordulhat néhány szál kihullása, de ezt követően egy jó ecsetnél a 2x-i mosás után már nem vagy csak nagyon minimális a szőrhullás.
Blender a satírozás, keverés technikájával függ össze (lásd "Blending"). Főleg az ecseteknél és a szivacsoknál alkalmazzák ezt a kifejezést. 
Blending
satírozás
Blot-film
lásd: itatós lapocskák, kendők
Blur halványító termék elsősorban az érett, ráncosodásra hajlamos, vagy már ráncos bőrre. A blur termékek hasonló tulajdonsággal rendelkeznek, mint az alapozó primerek. Egységesítik a bőrt, optikailag csökkentik a mimikai vagy a mélyebb ráncokat, halványítják a pórusok láthatóságát. A blur termékeket gyakran kombinálják egyéb tulajdonságú termékekkel is (pl. reginollal), hogy a bőr felszínét, a bőr öregedésének jeleit halványítsák. A legtöbb blur termékre ráhelyezhető az alapozó, mint a primerekre.
Blush
arcpirosító
Bristles sminkes ecsetet alapul véve: ecsetszálak
Brokát francia eredetű szó. Eredetileg selyem, vagy selyem-típusú rendkívül fényes, gazdagon díszített anyag, mely általában ezüsttel, arannyal átszőtt vagy akár dombornyomott. Innen vette át a kozmetikai ipar az elnevezést a termékeikhez. Azok a festékek, melyek magasfényűek, csillogóak, vagy akár fényes dombornyomott hatást keltenek , vagy ehhez hasonló a jellegük, brokát-festéknek nevezik.
Bronzosító
majdnem árnyékolás kategória, járomcsontra, hajtőbe, áll vonalára bronzos, barnás színű termékek, kiemelő
Brushes
ecsetek
Camouflage
textúrája sűrű, vastag, gazdag krém, tökéletes fedőképességel rendelkezik a bőrhibák eltüntetésére (lila hajszálerek, sötét karikás foltok a szem alatt, hegek, sebek, kék-zöld foltok stb.).
Cake festékek több márkának is van ún. "cake" típusú terméke, mely általában egy olyan préselt porfesték, melyet nedvesen (benedvesített ecsettel vagy szivaccsal) lehet a legoptimálisabban kihasználni - pl. tusvonal húzására, vagy testfestékek esetében szivaccsal egész test/arc gyors befestése. A Cake-típusú préselt festékek nedvesen még intenzívebb színűek és még tartósabbak.
CC krém CC cream: Color Control Cream. Újgenerációs szépítő (általában színezett) krémek, melyek magukban hordozzák a BB krém tulajdonságait. A legtöbb CC krémnek anti-aging és antioxidáns hatása van, valamint a bőr tónusán segít javítani. Elsősorban az érett bőr számára nyújt segítséget.
Color
szín
Comedo eltömődött pórus. Ez lehet nyílt vagy zárt comedo. Nyílt comedo (miteszer): a fekete elszíneződést a nyitott állapot miatti oxidáció okozza. Zárt comedo (fehér miteszer, pattanás): a szőrtüsző nyílását eltömíti a faggyú, az elhalt hámsejtek. Ezáltal a szőrtüsző kitágul és felgyülemlik benne a váladék. Előfordul, hogy a bőr felső rétege eltakarja, így szabad szemmel nem minden esetben észrevehető. A zárt comedo hajlamosabb a begyulladásra.
Compact lásd. Kompakt
Concealer
korrektor, hibaelkendőző, különböző fedőképességgel rendelkező termékek
CosMed a cosmetics és medicin összeolvadásából jött létre ez a "divatos" szó. Azokat a termékeket illetik cosmed jelzővel, melyek igazoltan hatékonyak, magas hatóanyag tartalmúak, orvosilag is alátámasztottak.
Couperose a kifejezés a "copper rose" szavakból származik, mely az orcákon található felszíni kitágult kis hajszálerekre utal. Couperose = Rosacea (továbbiakban lásd a Rosacea leírás alatt lentebb)
Crayon/Krayon azokat a ceruzákat nevezhetjük így, melyek a zsírkrétákhoz hasonlítanak. Ezek a ceruzák általában vastagok, intenzív a színűk, krémesek vagy kréta-szerűek
Cruetly Free nemzetközi kifejezés, mely arra utal, hogy állatokon nem tesztelt termék
Cupido-ív a felső ajak közepe
Cushion technológia 2017 évben jelent meg először a kometikai piacon, habár más ipar már ezt megelőzően is használta ezt a technológiát. A kozmetikai ipartban a "cushion" egy speciális alapozó párna (szivacs), mely elasztomer anyagot tartalmaz. Ennek köszönhetően a különböző méretű lyukak jól egyesülnek a folyékony alapozóval. Általában olyan termékekben található ez a párna, mely víz- és légzáró tégelyben van, ezáltal meg tudja őrizni a termék (alapozó) frissességét. Egyik legfontosabb tulajdonsága a párnának, hogy hőszigetelő poliuretán anyagból készült, mely segít megtartani a krém/folyadék frissességét alkalmazást követően is.
Csillám
csillogó, szikrázó, fényes glitter, csillámpor, csillám
DD krém DD cream: Daily Defense Cream, vagyis "útban a kezelés felé", mindennapos védelem a bőr számára. Bőrregenerálódást serkentő, mélyhidratálót tartalmazó krém, mely önbarnítót is tartalmazhat. A DD krémek változó "segédprogrammal" is rendelkezhetnek - ez márkánként eltérhet. 
Derma
bőr
Diffúz általánosságban a szó a szórt, szétszórt, elmosódott stb. jelentéssel bír. Sminktermék esetében általában a por textúrájú termékeket jelölik ezzel a szóval, mint pl. diffúz por. Ezek könnyen terülő, általában finomszemcsés porok.
Duo-sörte, Duo-ecset azokat hívjuk duo-sörtés ecseteknek, melyek kétféle hosszúságú és/vagy tömörségű sörteszállal rendelkeznek. Általában elvékonyítottak. Legtöbbször a sötétebb színű (általában fekete) a sűrűbb  és rövidebb, tömöttebb, a világosabb (rendszerint fehér) színű sörték pedig a hosszabbak, kevésbé tömöttek. Ilyen termékek pl.: alapozó ecset.
Duo-Tip hegy kétvégű hegy, mely bármilyen tus típusú terméknél előfordulhat. Ha kopik a hegy vagy gyengül a színe, akkor egyszerűen csak ki kell húzni, meg kell fordítani és vissza kell dugni.
Ecsetvédő hálók húzzunk ecsetvédő hálót az ecsetek kimosása után. Így azok sörtéi a legoptimálisabb pozicióban tudnak megszáradni és a szőrszálak élettartama jelentősen megnövekszik.
Elasztomer gumiszerű, rugalmas, polimer anyag. 
Elkövesedés jelen esetünkben a szemfestékek ún. "elkövesedéséről" van szó. Vannak festékek (főleg a természetes összetevőkkel rendelkezők), melyekbe ecsettel javasolt nyúlni. Ugyanis ha hosszútávon érintkezik az ujjunk zsiradékával, akkor kifényesedik, elkövesedik, keménnyé válik. Részben ezért is javasolt az ecsetek használata.
Emo smink
lányok és fiúk egyéniségét kifejező “kreativ” smink, kontrasztos hatások, általában a szem a leghangsúlyosabb
Eye(s)
szem(ek)
Eye Liner
szemtus, legfőképp a szem vonalának kiemelésére, hangsúlyozására szolgál, mely lehet folyékony, száraz, krémes
Eyeshadow
szemfesték
Építhető
rétegezhető 
Face
arc, orca
False Eyelash műszempilla
Ferrule sminkes ecsetet alapul véve: ecsetfej foglalata
Fixáló
a sminket lezáró, tartós rögzítésre szolgáló final termék. Ez lehet folyadékpermet, por vagy kompakt púder.
Finish/Finishing
a sminket lezáró, fixáló, tartós rögzítésére szolgáló folyadék vagy por készítmény
Flash makeup nyers fordításban vaku, villanás. Általában a highlighter termékek esetében jelzik, ha valamelyik termék jól reagál fotózás során a vakura és szépen megcsillan a fénye, tehát visszaveri és nem nyeli el.
Foiling technika  
a színek, pigmentek nedves használata, melytől intenzívebb lesz a színhatás és tartósabb
Folyékony alapozó
 “folyékony bőr”, mely színezi az arcot, közepesen vagy erősen fed, de nem teljesen, mint a camouflage
Foundation         
alapozó, “folyékony bőr” (lásd: alapozó)
Gel Liner/Eyeliner
zselés állagú, alapnak is kitűnő festék. Jól tapad rá a por állagú festék, a pigmentek és glitterek. Erős, intenzív szín jellemzi, tusként is használják. Legtöbbje igen tartós, ám jól kezelhető.
Glamour smink  
tündöklő, csillogó, igazi díva smink
Glimmershimmer
kellemes, finom, természetes fényt kölcsönöz a bőrnek, kevés kell belőle, járomcsontra, szemöldökcsontra stb. különböző állagú, fényelésre használatos termékek
Glitter                   
csillám
Glitter Gel
zselében csillám
Gloss
fény (általában a szájfényeket hívják glosszáknak)
Handle sminkes ecsetet alapul véve: ecset nyele
Head sminkes ecsetet alapul véve: ecsetfej, szálrész
Heel sminkes ecsetet alapul véve a foglalatba (hüvely) részbe rögzített tömörített ecsetszálak
Hidrofób víztaszító, vízzel nem keveredő
High Definition (HD)
a HD a technika világában használatos kifejezés (digitális képalkotás, különösen éles kép, képfelbontás). A HD makeup termékek ehhez a technikához igazodnak. A HD termékekben mikro finomságú fényvisszaverő pigmenteket tartalmazó összetevők találhatóak. Kevés kell belőlük ahhoz, hogy optikailag tökéletes fedést, természetes hatást, bőrképet eredményezzen. Elsősorban Tv felvételekhez előnyös, de fotózásokhoz is használhatják, azonban ilyen esetben figyelembe kell venni a vakut, mert a villanófény hatására rosszul reagálhat a HD termék.
High-end egyre divatosabb kifejezés a beauty világában. A csúcskategóriás termékeket nevezik így. A szó konkrétan csúcskategóriát jelent.
Highlighter
ezeket a termékeket a bőr bizonyos területeinek kiemelésre használják. Fénnyel teli lesz a terület, lágyan vagy erőteljesen kiemel, “fényesít”. A highlighter termékek különböző textúrában léteznek: krém, por, folyékony stb. Tehetjük szemöldök alá, kulcscsontra, arccsontra, homlokra, orrközép vonalára stb.
Híd
a bőrön ún. áthidalót képező krém, mely a pórusokat tömíti, ezáltal a hídra kerülő réteg makulátlan sima lesz
Illékony szilikon Elsősorban az alapozókhoz és a szemfestékekhez használják ezt az anyagot. Túl azon, hogy maximálisan segít az egyenletes felvitelhez, garantálja a legnagyobb tapadást a bőrhöz, majd elpárolog. Főleg alapozóknál használják, de pl. a szempillaspirálok keféjének előállításában is, mivel így nem tapadnak meg rajta a kórokozók és egyszerű a tisztíthatósága, valamint nagyon hajlékonnyá is teszi az eszközt.

Illékony: könnyen párolgó anyag
Instant smink
szemhéjmatrica, smink-matrica, gyors-smink, express-smink, előre kikevert egyszer használatos szemfesték
Irizáló az irizáló szín függ a ráeső fénytől, különleges hatását az adja, hogy mozgás közben a felület "színt játszik", irizál.
Itatós kendő, lapocskák
homlok-áll-orr korrigálására, zsíradék felitatására, felesleges csillogás megszüntetésére (lásd: Blot-film)
Kabuki ecset

A kabuki a XVII. századi Japánba nyúlik vissza. A kabuki egy színházi műfaj. A kabukit akár nevezhetjük az akkori japán popkultúrának is. A japán színészek rendkívül sok festéket használtak fel az előadások során, melyhez szükségük volt egy kitűnő eszközre, mellyel ezeket a termékeket jól el tudták dolgozni. A kabuki ecset nem egy márka, hanem egy gyűjtőfogalom, egy ecsettípus. A kabuki ecsetek nagyon sűrű, mégis rugalmas szálú ecsetek. 

Knot Free Jelentése: csomó mentes. Jelen esetünkben a műszempilláknál egy típus. Vannak a "csomós" és a "csomó mentes" műszempillák. Aminek a végén van egy kis gumó az a csomós, aminek nincs (tehát vízszintes) az a csomó mentes típus. A csomó menteseket egymás mellé illesztve fűzik, a csomósokat összeragasztják egy pontban.
Kompakt egy kiszerelési forma, általában púdereknél a kőpúdert jelenti, tehát nem a szóródó por állagút, tehát minden, ami nem por állagú, hanem préselt ("kőfesték")
Komplementer színek/színkorrekció a komplementer színek egymással szemben találhatók a színkörben. Kombinálva őket kiegyenlítik (semlegesítik) egymást. A zöld semlegesíti a pirosat, a sárga/narancs a kéket, a lila a barnát (sárgás barnát). A komplementer színkorrekció által a bőrelszíneződés jelentősen halványodik. A semlegesítés után a megszokott bőrszínű korrektor használata javasolt fedőrétegként, majd végül az alapozó. Komplementer színek: barack (őszibarack, sárgabarack, rozé, lazac stb. árnyalatok), lila, sárga, zöld.
Kontúr körvonalazás, elhatárolás, kiemelés, általában az arc átformálásakor használatos szó
Korrektor
hibajavító, elkendőző, bőrtökéletesítő termék (lásd: Concealer)
Kövesedés a baked tipusú, vagy minerál, de általában az aktív összetevőket tartalmazó festékekbe nem ajánlott ujjal belenyúlni, mert "megkövesedhetnek" az ujjunk zsiradékától. Ecsettel javasolt belenyúlni, ezt követően már igazitható ujjal a bőrön. A megkövesedés jelen esetünkben azt jelenti, hogy a festék kifényesedhet és egyöntetű lehet a felülete, mintha egy fényes kő lenne. Ezt követően szinte kaparni kell majd a festéket.
Krayon/Crayon azokat a ceruzákat hívja a szakma így, melyek a zsírkrétákhoz hasonlítanak. Ezek a ceruzák általában vastagok, intenzív a színűk, krémesek vagy kréta-szerűek
Krémszínezõ
krémes állagú festékek
Krémfesték
krémes állagú termékek
Layer a szó konkrét jelentése: réteg. A sminkelés során a rétegezés technikáját nevezzük "layer technika"-nak.
Light
halvány, visszafogott, könnyed, tiszta
Lip(s)
száj, ajak
Lip Balm
ajakbalzsam
Lip Gloss
ajakfény
Lip pencil
száj(kontúr)ceruza
Lipstick
rúzs, a köztudatba beivódott hagyományos csavaros-stick kiszerelésű
Liquid
folyadék, folyékony állagú
Liquid tan
napbarnított hatást kölcsönző folyadék, krém
Lotion Lágykrém, általában az arctisztító tejeket hívják így
Lumiére
fény(hatás)
Luminous fényt és megvilágító hatást nyújtó termékeket hívnak így
Lüszter a lüszter szerves oldószerben oldott fémvegyület. A folyékonyra kevert selyemporra hasonlít. Kerámiáknál a legjellemzőbb ez az irizáló-jellegű máz. A kozmetikumok színét jellemzik ezzel az elnevezéssel, ha mázas-jellegű.
Makeup Art(ist)  
sminkes, maszkmester
Marbling body tattoo/paint a test márványfestése speciális technikával
Mascara
smink, makeup, maskara, álarc, szempillaspirál
Megkövesedés lásd. Kövesedés szó alatt
Metal metál, fémes, fényes, vizes hatású színeket hívnak így
Micellar A micelláris típusú folyadékok gyengéd tisztítók, melyek eltávolítják a sminkmaradványokat és a szennyeződéseket az arcról, a szemről és az ajakról. Micella tartalmúak, ami magához vonzza és körbekeríti a szennyeződéseket, így maradéktalanul eltávolítható egy vattakoronggal. Gyengéd a bőrrel, így a legérzékenyebb bőrűeknek az egyik legidálisabb választás. Kiváltja a tonik és az arctej használatát a micellar típusú folyadék.
Mixing Medium 
ez egy liquid (általában folyékony, de létezik gél-szerű is), melyet ha összekeverünk (por, pigment) festékkel egy intenzív, élénk zselés állagú színt kapunk, mely alapnak is kitűnően használható, tartós (lásd: foiling-technika). Van aki egyszerű vazelint használ, vagy vizet a pigmentek keveréséhez.
Mixing Medium házilag
1 rész glicerin és 3 rész desztillált víz, eltarthatósága kb. 3 hét (lásd: foiling-technika)
Moisturizer hidratáló krém
Mosolyzóna mosoly esetén a kiemelkedő orcarész, ahova az arcpírt, bronzert, highlightert javasolt felhelyezni
Műszempilla lehet soros, félsoros, tincses, szingli, szintetikus vagy természetes. A műszempillákat ragasztóval kell rögzíteni.
Mosolyzóna az arc almácskáinak területét nevezzük mosolyzónának
Natural természetes (természetes összetevőket tartalmazó készítmény)
No makeup
természetes, igazi natúr smink, a No makeup nem feltétlen a “sminktelenség” kifejezésre utal
Non-comedo
Non-comedogenic
Nem mitesszerképző. A non-comedo jelzéssel elátott termékek összetétellénél kisebb az esély arra, hogy olyan összetevőket tartalmaz, melyek eltömítik a pórusokat. 
Oil Free olajmentes, nem tartalmaz olajos összetevőket
Ombre a sminknél és a hajnál is használják ezt a technikát, mely jelen esetünkben átmenetet, árnyékolást jelent. Hajnál a pontos színátmenet a lényege (a vége általában világosabb, mint a teteje, mintha le lenne nőve). Sminknél is hasonló, de nincs szabály a világos és sötétebb részek átmeneténél. Az igényes összkép, ami jellemzi az ombre festést.
Original hamisítatlan, eredeti. A legtöbb cég a legsikeresebb termékét is ezzel a névvel illeti általában.
Lásd: Sleek Original Palette, Coastal Scents 88 Original palette stb.
Paint
a szó maga festéket jelent, de általában az erős pigmenteket nevezik így, melyek igen intenzív színűek, nagyon tartósak és elsősorban professzionális felhasználásra javallott. Textúrája, állaga változó.
Paletták
előre összeválogatott színek, sminktermékek gyűjtője nem feltétlen azonos termékcsoportból, általában kazettában
Palette
lásd: paletták
Permanent állandó, tartós; a tetováló hatású sminktollaknál is találkozhatunk ezzel a jelzővel
Pigment
ez adja a festék színét, a magas pigment tartalom élénkebb, erősebb színt eredményez
Pin-up stílus
a szó maga “kitűzni” jelent. A 40-50-es évek sminkje Amerikából. A háborús katonák a falra tűzték ki a hiányos öltözetű Pin-up lányokat. Ma már egy egész iparág erre a stílusra épül. Eleinte a fekete tus és piros rúzs volt a fő irányvonal – tekintettel arra, hogy akkoriban nem volt annyi választék a sminkeszköztárat illetően -, de ez a kor előrehaladtával változott. A Pin-up girl csábító, szexi, feltűnő egyéniség, igazi magazinlány
Poliuretán a poliuretán anyagot a kozmetikai ipar is használja. A kozmetikai iparban használt poliuretán élettanilag semleges, nem tartalmaz káros adalékanyagot, elismerten nem toxikus. Az emberi testtel érintkezve nem oldódik. A cellaszerkezete az extra finomtól a durváig szabályozható. Létezik baktériumölő kivitelben is és retikulált (tagolt) cellaszerkezetben. Ezeket a típusokat használja általában a kozmetikai ipar (pl. sminkszivacsoknál). A poliuretán önmagában egy anyag, melyet habosítani tudnak. A habosított textúrájú poliuretán nem szívja be (vagy kevésbé szívja be) a nedvességet, így jól alkalmazható folyékony állagú festékek felhordásakor is.
Polyester csillám
poliészter, csillogó, tartós, vízhatlan aprószemcséjű csillám, általában attraktív színekben
Pot festékedény, ebben a kis fém edénykében vannak a préselt festékek, különböző méretűek lehetnek. A palettákba való rögzítés alkalmával mágneses is lehet.
Powder
púder
Prep prime
mindenféle sminktermék alapja, melytől a felület tökéletesen elő/felkészül a sminkelésre (pl.: feltölti a ráncokat, tartós, feltölti az arc egyenetlenségeit, a tág pórusokat, nyugtat, ápol, véd)
Primer
Az alapozó alapozója, más néven bázistermék. A primer lehet áttetsző, vagy színezett, folyékony, gél, krém vagy egyéb textúrájú, enyhén csillámos, gyöngyházfényű vagy teljesen matt. A primer alapot biztosít a színezett alapozónak. Elkendőzi a bőr egyenetleségeit, kitölti a pórusokat, ún. hidat képez, így az alapozó nem tud beleülni a ráncokba és a pórusokba, ezáltal jóval egyenletesebb bőrképet tudunk létrehozni. Növeli a smink tartósságát, egyenletesen eloszlatható rajta az alapozó (legyen az por, krém vagy folyékony textúrájú alapozó). Optikailag eltüntetheti a kisebb ráncokat, elfedi a tág pórusokat, a fakó bőrt élénkíti. Előnye az eddig felsoroltakon kívül, hogy minden bőrtípushoz megtalálható a legalkalmasabb primer: hidratál, mattít, ápol. 
Puffni
a púder bőrbe történő beütögetését, erősebb fixálását elősegítő eszköz, “pamacs”, púder puffni
Púdergát a szem alá rétegezett porpúdert nevezzük "púdergátnak". Megakadályozza, hogy a szemfestés folyamatán a lehulló festék a már kész alapozásunkra rátapadjon, beleragadjon, elmaszatolja. A szemfestés végeztével egy egyszerű mozdulattal lesöpörhető a púder réteg.
Részleges alapozás részleges alapozás, ha nem a teljes arcot alapozzuk le, hanem csak részleteiben. Pl. vannak olyan bőrtípusok, akár az érett, akár a fiatalabb bőrnél, ahol sokkal szebb optikai hatás érhető el, ha nem alapozzuk le teljesen (maszkszerűen) az arcot, hanem csak oda ütögetünk bele alapozót, ahol pl. kipirosodásra hajlamos, vagy valamilyen bőrhibát szeretnénk elkendőzni. Így sokkal természetesebb és érett bőrnél akár fiatalosabb is maradhat a bőr, mégis egységesebbnek, szebbnek, fiatalabbnak, teltebbnek látszik.
Rosacea arcon lévő (elsősorban az arc középső részén) értágulat. Nőknél gyakrabban előforduló bőrprobléma. Örökletes vagy hormonális úton is kialakulhat, de hátterében akár betegség is meghúzódhat. A rosacea enyhíthető megfelelő bőrápolással, diétával, napvédelemmel.
Semi permanent félig tartós/állandó; ez lehet tetováló hatású tartós sminkfilc, de műszempilla ragasztóra is használják ezt a megnevezést, amennyiben tartós, de nem több hetes ragasztó
Shading
árnyékolás
Shadow Shields a Shadow Shields a szem és a száj festését elősegítő eszköz. Nemcsak a felesleges festéket gyűjti össze, hanem a precíz vonalak meghúzásában is segítségünkre van. Időt takarítunk meg a használatával, valamint a precíz szem- és szájfestésben is az egyik legjobb társ. Segítségével makulátlan smink készíthető.
Shimmer
csillám, csillámló fényes hatás
Short shader
lapos kisebb méretű sminkecset
Sigmax szál a világon egyedülálló a Sigma cég által, mérnökök közreműködésével tervezett HD antiszeptikus duo sörték, melyek a modern HD krém, folyadék és por texútárjú anyagokat tökéletesen felveszik és maximálisan le is adják a bőrön. A sörték tehát nem szívják magukba a festékanyagot, mégis fel tudják venni és le tudják adni a bőrre.
Soft-focus effect lágy fókusz effekt. Egy olyan optikai hatás, mely csökkentheti az apróbb bőrhibák láthatóságát (pl. redők, ráncok)
Spektrum színek, színképek széles választéka, számtalan lehetőség
SPF
titán-oxidos termékek
Stift
a kiszerelésre utal, csavaros, tubusos, könnyen kezelhető
Strobing / Strobe a 2014/16-os év highlighter trendjéhez kapcsolódik ez az újgenerációs termékelnevezés . Leegyszerűsítve ezeket a termékeket "fényesítő termékek"-nek is nevezhetjük. A "strobing" konkrétan a fényezést, a megvillanó fényt jelenti. Innen erednek a különböző highlighter termékek, mint pl. a Strobe Cream, Illuminating Base, Highlighter Elixir stb. Vannak márkák, melyek magukénak vallják a termék felfedezését. A kontúrozás az árnyékolásra (világos-sötét) helyezi a hangsúlyt, a strobing azonban a fényre koncentrál, a fényutánzó kiemelésre. Az arc kiemelni kívánt területeit fényvisszaverő hatású termékekkel világítja meg optikailag, így olyan ragyogó hatást kelt, mintha folyamatosan fény világítaná meg a bőrt.
Szájfény
ajkaknak csillogást, fényt kölcsönző termékek, melyek különböző kiszerelésben léteznek
Szájfényceruza  
ceruzás kiszerelésű szájfény (lásd: szájfény)
Szemhéjmatrica 
előregyártott express-smink (lásd: instant smink)
Száraz-Nedves használatról SZÁRAZ: hagyományos felhasználása a festékeknek. Száraz kozmetikai ecsettel nyúljon bele a festékbe, vagy porokba és hordja fel a kívánt területre.
NEDVES: nedvesítse be a kozmetikai ecsetet, mellyel dolgozni kíván. A felesleges vizet ütögesse le róla, majd nyúljon bele a festékbe, vagy a porokba-pigmentbe. Ne a festéket vizezze be! A nedvesen is használható termékek előnye, hogy a festék tovább fokozza nedvesség hatására color-intenzitását, színe gazdagabb-teltebb-erősebb lesz, jobban tapad, tartósabb, fényesebb lesz.

Nedvesítéshez használható anyagok: víz, mixing medium, vaselin, Visine vagy Iridina Due szemcseppek
Szempillaspirál
mascara, a szempillák kiemelésére használatos változatos színű festék. A legelterjedtebb a fekete színű szemspirál. A spirál keféje különböző méretű és előre megformázott.
Szintetikus nem természetes anyagokból készült, de megtévesztően hasonlíthat a természetesre mind külsőleg, mind minőségben. Műszempillák esetében utóbbi nem mindenesetben igaz.
Taklon a sminkes ecsetek szálainak anyaga lehet természetes, szintetikus vagy ezek kombinációi. A taklon egy szintetikus anyag, mely rendkívül puha. Érzésre, kinézetre olyanok, mint a természetes szálú ecsetek vagy akár még puhábbak is. A modern sminkecsetek egyik meghatározó anyaga lett. A XXI. században már olyan jó minőségű taklon ecsetek is léteznek, melyek használhatóak por, krémes és folyékony textúrához is - de természetesen nem mindegyik típus. Élettartamuk hosszabb lehet, mint a természetes szálúaknak és a változatuk is sokrétűbb.
Tapered
kúp alakú sminkecset
Temperálás nem kizárólag a kozmetikai ipar használja ezt a kifejezést. Esetünkben a kozmetikai festékek egy bizonyos hőmérsékleten való tartását jelenti. Ha egy kozmetikai festéknél az van feltüntetve, hogy "nem igényel temperálást", úgy az azt jelenti, hogy bármilyen általános hőmérsékleten (tehát nem szélsőséges körülmények között, mint pl. olvadásponton vagy fagyásponton) ugyan azt az intenzitást képes hozni a festék. Pl. a szemceruza ugyan olyan intenzív 25 fokon is használva, mint 10 fokon.
Terhességi maszk másnéven: melazma (hiperpigmentáció)
Általában gyermekvárás időszakában jelentkező ártalmatlan bőrelváltozás, de előfordulhat ettől függetlenül is. A terhességi maszk elsősorban az arcon (száj, homlok, orr stb. környékén) jelentkező barnás foltok, melyek lehetnek világosabbak vagy akár sötétebbek is.
Magasabb fedésű korrektorokkal vagy camouflage termékekkel halványíthatóak vagy optikailag akár teljesen el is tüntethetőek.
Thermo-formula azoknál a sűrűbb textúrájú termékeknél használatos ez a megnevezés, amikor érdemesebb a festéket legalább test- vagy szobahőmérsékleten használni. Pl. a legtöbb camouflage termék jobban kezelhető (jobban elkenhető) testmeleg hőmérsékleten, mint hidegen, merev textúra állapotában.
Textúra a termék állaga, ami lehet folyékony, krém, por, puha, kemény stb.
Titándioxid a kozmetikai iparban az egyik legelterjedtebb fizikai fényszűrő (TiO2)
Toe sminkes ecsetet alapul véve: a látható, szabadon lévő ecsetszálak, mellyel dolgozunk
Transparent
áttetsző, átlátszó
Transparent powder
áttetsző, finomra őrölt púder, legfőképp az alapozó fixálására, arc mattítására, minden bőrszínre. Általában por alapút használnak a sminkesek, de a kompakt is jó. Az áttetsző púdert a szem alá is rétegelik szemfestés közben, hogy abba belehulljon a leszóródó festékanyag, majd egy laza mozdulattal lesöpörik az egészet legyezőecsettel.
Travel Size utazó kiszerelés/méret, általában kisebb, mint egy teljes kiszerelés
Vízbázisú
víz alapú
Vízvonal A szem alsó-belső vonala, ahova legtöbbször fekete színű szemceruzát visszük fel és gyorsan lekophat. Ennek az az oka, hogy ez érintkezik a szemmel, így folyamatos nedvesség alatt van. Természetesen a kopásállóság növelhető megfelelő termék használatával. Minél sűrűbb, zsírosabb (gél/zsír) textúrájú a festék annál jobban tud tapadni. A  legjobb minőségű termék is idővel lekopik a vízvonalról, azonban minél jobb a minősége, annál hosszabb távú a tartóssága.
Vegan állati eredetű terméket, hozzátevőt nem tartalmaz
Volumen volumen = terjedelem
Olyan termékek, melyeknek térfogatnövelő hatásuk van volumennövelőnek is nevezhetik. Pl. a smink világában a szempilla spirálok esetében is előfordulhat ez a jelző. Ha a festék rátapad a szempillára, akkor már önmagában volumennövelő hatása van, tehát növekszik a térfogata attól függően, hogy mennyit bír felvenni a szempilla. Ez a térfögatnövelő hatás egyénenként változhat.
Wax wax = viasz
Általában szemöldöknél használják, amikor a rakoncátlan szálakat a helyére igazítjuk vele. De akár teljesen le is simíthatjuk vele a szemöldököt (vagy csak a végét). Sebkészítésnél is gyakran használt anyag.