hu HUN
Kosár tartalma: 0 tétel
Szállítás >

MakeUp szótár

A tökéletes smink egyik alapszabálya – az előkészített bőrön kívül -, hogy a megfelelõ anyag a megfelelõ helyre kerüljön a megfelelő eszközzel. Ezzel elkerülhető, hogy csalódjuk egy jó termékben és annak hatásában, ami alapvetően elvárható lenne tőle. Érdemes tehát megismerkedni a makeup világ idegenszavaival és azok jelentéseivel. Ehhez nyújt segítséget Makeup Szótárunk, melyet folyamatosan frissítünk. A leírás egy általános útmutató.

A SMINK ABC saját tulajdonú szellemi termék, ezért annak másolása, terjesztése online vagy nyomtatott offline formában részben vagy egészben is írásos engedélyünkhöz kötött!

             A Smink ABC-vel kapcsolatos észrevételeit az info@makeuplaza.hu e-mail címen várjuk.

Abszorpció Valamit felszívni, elnyelni (legyen az fény, sugárzás vagy anyag). A sminkelésben általában a sminkecseteknél van szerepe ennek a szónak. Olyan speciális szintetikus ecsetszálak során említhető az "abszorpció", melyek anélkül veszik fel a folyékony, krémes stb. anyagokat, hogy magukba szívnák. Tehát amit felvesznek azt a legkisebb veszteséggel le is tudják adni a bőrre.
Adaptív A smink világában azokat a termékeket nevezzük adaptív termékeknek, melyek olyan technológiával készültek, melyek lehetővé teszik (pl. alapozónál), hogy egybeolvadjon a bőrrel, tehát "alkalmazkodik" a bőrhöz.
Airbrush Szórófejes pisztoly, melyet egy kompresszor működtet. A rendszerbe belehelyezett festék ráfújható a bőrfelületre. Néhány csepp festék is elegendő a munkához. Bármilyen festék nem helyezhető a pisztolyba, hanem az erre alkalmas szemcseméretű folyékony festékek. Léteznek már pigmentport, csillámot fújó pisztolyok is.

Csak egy példa az airbrush tecnikáról (a teljesség igénye nélkül): részben azért különbözik pl. egy alapozó felvitele az ecsetes, szivacsos technikától, mert az airbrush alapozó szemcséi a levegővel keveredve kerülnek fel a bőrre. Ezáltal elkerülhető az ecset általi csíkozás és egy gyakorlott felhasználó akár retusált hatást is elérhet ezzel a technikával.
Airless Légmentes, légmentes csomagolás.
Airbrush Legs Make-up a lábnak! Lábbarnító spray, általában könnyed formula és vízálló. Ha nem is nyújtanak tökéletesen teljes fedést, de elkendőzik az erek és szeplők láthatóságát. 
Lásd. még "Folyékony harisnya" címszó alatt.
Alapozó
Bőrtökéletesítő, bőrszínező, bőrtökéletlenségeket elfedő, halványító  készítmény, mely lehet folyékony, por, krémes, zsír-, szilárd textúrájú, vizes bázisú, szilikonos stb.
“alapozó = folyékony bőr”.
Alapozó szivacs
Az alapozó egyenletes felvitelét elősegítő eszköz, mely lehet kerek, háromszög, csepp alakú, lapos stb. Innovatív formákkal is találkozhatunk (pl.: fizálisz alakzat), valamint különböző méretekkel. Használhatjuk nedvesen és szárazon is.
Anti-aging Öregedést gátló, öregedés elleni.
Anti-mikrobiális Az anyag azon tulajdonságát jelenti, hogy képes elpusztítani vagy inaktiválni a mikrobákat, mint pl. baktériumokat, gombákat (ideértve a penészgombákat) és vírusokat.
Anti-shine A fényesség, a ragyogás ellentéte. Azok a termékek, melyek megakadályozzák a kifényesedést, vagy olyan anyagot tartalmaznak.
Applikátor
Szivacsos jellegű ecset, ill. eszköz, melyet általában a por alapú szemhéjfestékek felvitelére, vagy satírozáshoz használnak, vagy pl. csillámok felvitelére, de általánosságban multifunkcionális eszköznek számít. Az applikátor anyaga nagyon eltérő. Vannak nagyon puhák és durvábbak is, kisebb porózussal rendelkezők és nagyobb porózusosok is. Léteznek cserélhető fejes applikátor eszközök is. Az applikátor nyele ugyan úgy változó, mint a sminkecsetek nyele: rövid, hosszú, közepes, vékony, vastag.
Art/Fashion smink
Divatsmink, mely általában intenzív, művészi, innovatív vagy akár attract.
Art Glitter
Arcdíszítő, testdíszítő csillám, mellyel tartós, legtöbbször vízálló motívumok készíthetőek és további kövekkel, tollakkal stb. is díszíthetőek.
Aqua 
víz
Aqua Glitter
Folyékony bázisban csillám, vízzel oldódó glitter arcra, hajra, testre. Száradás után általában kopásálló vagy akár vízálló változatú.
Árnyékolás
Shading: játék a sötét és világos színekkel a tökéletes hatás elérése érdekében (vékonyítás, vastagítás, nagyítás, kicsinyítés technikái).
Árnyékoló
Árnyékoláshoz szükséges készítmény, mely lehet krémes, folyékony, szilárd vagy por állagú, elsődleges, másodlagos.
Backstage 
A háttérmunkát jelenti, a színfalak mögötti előkészületet.
Baked Nyers fordításban: "égetett, sült, megsütött".
Főleg a kompakt, préselt azon belül is a domborúbb kialakítású festékeknél jellemzőbb ez a kifejezés. A baked típusú festékekből egy speciális eljárás során (sütés) elvonják a nedvességet, így csak az ásványi anyagok, pigmentek stb. maradnak vissza. A festék ezáltal új textúrát kap, mely egy nagyon mutatós színnel párosul. A kész festék nedvesen és szárazon is használható. A legtöbb esetben magas fénypigment tartalmúak, így extra csillogást hagynak maguk után. Szárazon használva csillogó, nedvesen használva szinte fólia effekt érhető el.
Baking, bakingelni Nyers fordításban: sütés, "összesütés".
Elsősorban transzparent porpúderek esetén használatos ez a kifejezés: bakingelni, bekingelés stb., de egyéb laza porpúdernél is használják. Pl.: az áttetsző (fixáló) porpúdert szem alá rétegezzük (nagyobb mennyiségben vastagon odatesszük) akár alapozó vagy korrektor fölé (ill. a kifényesedésre hajlamos területre) és kis idő elteltével (néhány perc) lesöpörjük. Ez több okból is lehet, 1./ Szemfestés során a belehullott színes pigmentet távolítjuk el. 2./ Fixálunk, zsírtalanítunk a szem alatt. Ha utóbbi, akkor a bőr melege által a korrektor vagy alapozó "összesül", összeérik a fixáló púderrel és csökkenthető a kifényesedés, növelhető a tartósság. 
Érett, ráncos bőrön javasolt olyan porpúdert választani, amelyik nem ül bele a redőkbe.
Band (lásd. még: műszempilla koszorú) 
Műszempillánál az a rész, amelyre a szálakat ráapplikálták. Ez lehet pamut, műanyag, szilikon stb. A bend minőségétől függ, hogy mennyire kényelmes a műszempilla (szúr-e, könnyű-e, hajlékony-e stb.).  
Base
Alap, bázis, előkészítés.
Bázis
Alap: a bázistermékek egyenletességet, tartósságot kölcsönöznek, a bőr megalapozásának funkcióját töltik be.
BB krém BB = Blemish Balm (azaz bőrhibákat elkendőző balzsam). Általában színezett hidratáló krém/balzsam, melyek között létezik nagyobb fedőképességű és kevésbé fedőképes. A primer szerepét is betöltheti. A kevésbé fedőképes balzsamok is szép egységessé tudják varázsolni a bőrt. Léteznek olyan színezett hidratálók, melyeknek nagyobb a fedésük, mint az alapozóknak.
Beauty smink     
Szépítő smink, mely általában finom, lágy, légies, natúr, kellemes.
Beavatás Esetünkben ecsetről van szó. Használat előtt érdemes "beavatni", tehát használat előtt 1-2x kimosni az erre a célra használatos folyadékkal. Ilyenkor a felesleges szőr (ha van) eltávozik. A mosás után hagyjuk megszáradni, esetleg húzzunk rá ecsetvédő hálót, hogy formáját minél tovább megtartsa. A háló használata minden mosás után javasolt, így az ecsetek formájának élettartama megnövekszik. Az első mosás felkészíti az ecsetet a használatra, kondícionálja a szálakat. Mosást követően még előfordulhat néhány szál kihullása, de ezt követően egy jó ecsetnél a 2x-i mosás után már nem vagy csak nagyon minimális a szőrhullás.
Blender A satírozás, keverés technikájával függ össze (lásd "Blending"). Főleg az ecseteknél és a szivacsoknál alkalmazzák ezt a kifejezést. 
Blending
Satírozás, átmenet készítése. A satírozás célja, hogy a bőrre felkerült színeknek ne legyenek éles körvonalai, hanem átmeneteket képezzünk. Ezt úgy tudjuk a legkönnyebben elérni, ha a festékeket gondosan összedolgozzuk, így nem keletkeznek éles színelválasztékok, csíkok, élek. Erre a célra fejlesztettek ki több típusú speciális blender, azaz satírozó ecsetet.
Bling / Face bling Előre gyártott díszítő kövek, ékszerek együttese, melyet arc- és testfestéskor akár a homlokra vagy mellkasra, ill. egyéb helyre ragasztható. A "Bling" elsősorban kézzel készített, egy előre gyártott instant testékszer lapos talpazattal, melyet egy fóliára rögzítenek és onnan húzható le (mint a 3D üvegragasztót). Rögzítése a bőrre történhet ragasztóval (pl. műszempilla ragasztó) vagy léteznek öntapadós lapos talpazatú testékkövek is. A "Bling" égetett gyurmából is készülhet, pl. unikornis szarv. A bling-ekkel fokozható az arc- és testfestés esztétikai élménye. Minőségtől függően akár többször is felhasználható. 
Blot-film
lásd: itatós lapocskák, kendők
Blur Halványító termék elsősorban az érett, ráncosodásra hajlamos, vagy már ráncos bőrre. A blur termékek hasonló tulajdonsággal rendelkeznek, mint az alapozó primerek. Egységesítik a bőrt, optikailag csökkentik a mimikai vagy a mélyebb ráncokat, halványítják a pórusok láthatóságát. A blur termékeket gyakran kombinálják egyéb tulajdonságú termékekkel is (pl. reginollal), hogy a bőr felszínét, a bőr öregedésének jeleit halványítsák. A legtöbb blur termékre ráhelyezhető az alapozó, mint a primerekre.
Blush
arcpirosító
Body test
Body Blur Testszínező termék, mely lehet krém, gél, hab stb. textúrájú. Fedése változó, vannak magas fedésű Body Blur-ok is, de nem camouflage termékek. Hidratáló, színező hatással rendelkeznek, bőrtökéletesítők, melyek alapozóként is használhatók. Elsősorban vízálló termékek. A Body Blur nem önbarnító, hanem instant testszínező termék.
Bristles Kozmetikai ecseteknél az ecsetszálakat jelenti.
Brokát Francia eredetű szó. Eredetileg selyem, vagy selyem-típusú rendkívül fényes, gazdagon díszített anyag, mely általában ezüsttel, arannyal átszőtt vagy akár dombornyomott. Innen vette át a kozmetikai ipar az elnevezést a termékeikhez. Azok a festékek, melyek magasfényűek, csillogóak, vagy akár fényes dombornyomott hatást keltenek, vagy ehhez hasonló a jellegük, brokát-festéknek nevezik.
Brow szemöldök
Bronzosító
Majdnem árnyékolás kategória. Járomcsontra, hajtőbe, áll vonalára, arc barnítására, kiemelésére, esetleg formázására használatos barnás, bronzos színű termék, kiemelő. Textúrája lehet krémes, folyékony, por vagy kompakt. Finish-e lehet matt, szatén, selyem, fényes, csillogó stb. A barna árnyalatoknál előfordulhat, hogy a bőrön narancsossá változik, ezért érdemes a barna szín tónusára is ügyelni a szín kiválasztásakor.
Brush, brushes
ecset(ek)
Camouflage
Textúrája sűrű, vastag, gazdag krém, mely tökéletes fedőképességgel rendelkezik a bőrhibák eltüntetésére (lila hajszálerek, sötét karikás foltok a szem alatt, hegek, sebek, kék-zöld foltok, égési sérülések, tetoválások stb.).
 
A szemöldök tetoválása során is használják ezt a kifejezést, mely az idő előrehaladtával halványult vagy elszíneződött vagy a genetikailag világos színű szemöldök színezését, alakítását is jelenti.
Cake festékek Több márkának is van ún. "cake" típusú terméke, mely általában egy olyan préselt porfesték (száraz pasztillává, masszává tömörített pigment), melyet nedvesen (benedvesített ecsettel vagy szivaccsal) lehet a legoptimálisabban kihasználni - pl. tusvonal húzására, vagy testfestékek esetében szivaccsal egész test/arc gyors befestése. A Cake-típusú préselt festékek nedvesen intenzívebb színűek és tartósabbak, mint szárazon. További előnye a krémes, géles textúrákkal szemben, hogy könnyebben javíthatóak munka/gyakorlás közben (kezdő sminkeseknek jó választás gyakorláshoz ez a típusú textúra).
CC krém CC cream: Color Control Cream. Újgenerációs szépítő (általában színezett) krémek, melyek magukban hordozzák a BB krém tulajdonságait. A legtöbb CC krémnek anti-aging és antioxidáns hatása van, valamint a bőr tónusán segít javítani. Elsősorban az érett bőr számára nyújt segítséget.
Color
szín
Comedo Eltömődött pórus. Ez lehet nyílt vagy zárt comedo. Nyílt comedo (miteszer): a fekete elszíneződést a nyitott állapot miatti oxidáció okozza. Zárt comedo (fehér miteszer, pattanás): a szőrtüsző nyílását eltömíti a faggyú, az elhalt hámsejtek. Ezáltal a szőrtüsző kitágul és felgyülemlik benne a váladék. Előfordul, hogy a bőr felső rétege eltakarja, így szabad szemmel nem minden esetben észrevehető. A zárt comedo hajlamosabb a begyulladásra.
Compact lásd. kompakt
Concealer
Korrektor, hibaelkendőző, különböző fedőképességgel rendelkező bőrkorrigáló, bőrtökéletesítő termék. Textúrája lehet krémes, por, kompakt, félkemény (pl. stick kiszerelés).
Contouring Kontúrozás, körvonalazás, elhatárolás, kiemelés, általában az arc átformálásakor, árnyalásakor használatos kifejezés. A kontúrozás akkor csúcsosodott ki, amikor Kim Kardashian stílusikont utánozta a sminket kedvelők jó része. A kontúrozás egyik nagymesterét, Kim Kardashian sminkesét, Mario Dedivanovic technikáját követték sokan, ill. fejlesztették tovább. Ezzel a sminktechnikával ki tudjuk emelni vagy optikailag el tudjuk halványítani arcunk bizonyos részeit árnyékok létrehozásával sötét és világos bőrszínekkel játszva. Vékonyíthatunk, vastagíthatunk. Elsősorban matt színekkel történik a kontúrozás, de ennek csak a kreativitás szab határt, hiszen több smink készülhet akár selyemfényű, vagy konkrétan fényes kontúrral is.
Cooling Hűsítő hatású termék. A cooling effekt jelzővel ellátott termékek általában enyhén hűsítő hatással rendelkeznek.
CosMed A cosmetics és medicin összeolvadásából jött létre ez a "divatos" szó. Azokat a termékeket illetik cosmed jelzővel, melyek igazoltan hatékonyak, magas hatóanyag tartalmúak, orvosilag is alátámasztottak.
Couperose A kifejezés a "copper rose" szavakból származik, mely az orcákon található felszíni kitágult kis hajszálerekre utal. Couperose = Rosacea (továbbiakban lásd a Rosacea leírás alatt lentebb)
Crayon/Krayon Azokat a ceruzákat nevezhetjük így, melyek a zsírkrétákhoz hasonlítanak. Ezek a ceruzák általában vastagok, intenzív a színűek, krémesek vagy kréta-szerűek.
Cruetly Free Nemzetközi kifejezés, mely arra utal, hogy állatokon nem tesztelt termék.
Cupido-ív A felső ajak közepe.
Curling, curve, curl Göndörítő, ívesítő eszköz, mint pl. a szempilla göndörítő, mely lehet mechanikus vagy elektromos. A göndörítő hatású szempillaspirálokat is jelzik ezzel a szóval.
Cushion technológia 2017 évben jelent meg először a kometikai piacon, habár más ipar már ezt megelőzően is használta ezt a technológiát. A kozmetikai ipartban a "cushion" egy speciális alapozó párna (szivacs), mely elasztomer anyagot tartalmaz. Ennek köszönhetően a különböző méretű lyukak jól egyesülnek a folyékony alapozóval. Általában olyan termékekben található ez a párna, mely víz- és légzáró tégelyben van, ezáltal meg tudja őrizni a termék (alapozó) frissességét. Egyik legfontosabb tulajdonsága a párnának, hogy hőszigetelő poliuretán anyagból készült, mely segít megtartani a krém/folyadék frissességét alkalmazást követően is.
Cut crease
(CC makeup)
A "Cut Crease" (CC makeup) egy sminktípus, mellyel erősen kiemelhető a szem csontvonala, vagy optikailag akár meg is változtatható a formája. A kontrasztok jellemzik ezt a sminket, ezért jó választás színpadon is, mivel távolról is látványos. A Cut Crease a 60-as években már megjelent Cat Makeup (cicás smink) stílus újragondolása. A modern változata már eldolgozottabb az elődjénél, melyet inkább az erőteljes, határozott, grafikus vonal jellemzett. A Cut Crease smink fő irányvonala az éles és túlhúzott határvonal megtartása a mozgó szemhéj és a mélyítő vonal találkozásánál.

 A formája lehet egyenesebb, íveltebb. Ennél a sminknél masszívabb (camouflage-jellegű) primer használata javasolt. A Cut Crease smink egy kreatív smink erőteljes színekkel, azonban fő irányvonala a cicás szemfestés, az intenzív mélyítés, a tusvonal, ill. a dupla tusvonal is. Mélyítő vonalba akár glittervonal (újabb tusvonal) is húzható, valamint a már így is látványos kész sminket (csak úgy, mint bármelyik sminket) tovább fokozhatják a kövek, glitterek, fényes pigmentek, mely már átmenet a Half Cut Crease smink irányába.
Csillám
Csillogó, szikrázó, fényes glitter, csillámpor.
DD krém DD cream: Daily Defense Cream, vagyis "útban a kezelés felé", mindennapos védelem a bőr számára. Bőrregenerálódást serkentő, mélyhidratálót tartalmazó krém, mely önbarnítót is tartalmazhat. A DD krémek változó "segédprogrammal" is rendelkezhetnek - ez márkánként eltérhet. 
Derma
bőr
Dewy effekt A 2019-es év sminkkultúrájának egyik leggyakrabban használt és közkedvelt kifejezése a "Dewy" hatás, azaz a "harmatos, nedves, fényes" hatás. A Dewy Effect-et több módon is elérhetjük. A legáltalánosabb az ún. harmat spray, melyet a smink befejezésekor fújunk rá a kész munkára. A Dewy Effektet természetesen más technikai megoldásokkal is elérhetjük (fényes primer, szatén fényű alapozó, highlighter stb. használata).
Diffúz Általánosságban a szó a szórt, szétszórt, elmosódott stb. jelentéssel bír. Sminktermék esetében általában a por textúrájú termékeket jelölik ezzel a szóval, mint pl. diffúz por. Könnyen terülő, általában finomszemcsés porok.
Discoloration / Diszkoloráció A kozmetikai iparban a bőr elszíneződését jelenti a "skin discoloration". Nyersen fordítva: "elszíntelenedés".
Duo-sörte, Duo-ecsetszál Azokat hívjuk duo-sörtés ecseteknek, melyek kétféle hosszúságú és/vagy tömörségű sörteszállal rendelkeznek. Általában elvékonyítottak. Legtöbbször a sötétebb színű (általában fekete vagy barna) a sűrűbb  és rövidebb, tömöttebb, a világosabb (rendszerint fehér) színű sörték pedig a hosszabbak, kevésbé tömöttek. A legtöbb esetben az alapozó ecsetek készülnek duo szálakból. A smink technikájának fejlődésével kiterjedt a duo ecsetek használata a korrektor ecsetekre, pirosító ecsetekre, szemfestő ecsetekre, kontúrozó- és bronzosító ecsetekre is.
Duo-Tip hegy Kétvégű hegy, mely bármilyen tustoll típusú terméknél előfordulhat. Ha kopik a hegy vagy gyengül a színe, akkor egyszerűen csak ki lehet húzni, meg kell fordítani és vissza lehet helyezni.
Ecsetvédő hálók Az ecsetek kimosása után javasolt ecsetvédő háló használata. Így az ecsetek szálai a legoptimálisabb pozícióban tudnak megszáradni és a szőrszálak élettartama jelentősen megnövekszik. Közvetlenül mosás után húzzuk rá az ecsetre a hálót, hogy azzal együtt száradjon. Különösen a nagy, széles fejű, sok szálú ecseteknél javasolt a használata, melyek szálai idővel szétágazhatnak.
Elasztomer Gumiszerű, rugalmas polimer anyag. 
Elkövesedés Esetünkben a szemfestékek ún. "elkövesedéséről" van szó. Vannak festékek (főleg a természetes összetevőkkel rendelkezők), melyekbe ecsettel javasolt belenyúlni. Ugyanis ha hosszútávon érintkezik az ujjunk zsiradékával, akkor azzal reakcióba lép, kifényesedik, elkövesedik, keménnyé válik, megromlik. Részben ezért is javasolt az ecsetek használata a termékek kinyerésekor.
Emo smink
Lányok és fiúk egyéniségét kifejező “kreativ” sminkje. Kontrasztos hatások, melynél általában a szem a leghangsúlyosabb.
Eye(s)
szem(ek)
Eyebrow szemöldök
Eye Liner
Szemtus: legfőképp a szem vonalának kiemelésére, hangsúlyozására szolgál, mely lehet folyékony (akár aqua), száraz, krémes.
Eyeshadow
szemfesték
Építhető
rétegezhető 
Face
arc, orca
False Eyelash műszempilla
Ferrule Sminkes ecsetet alapul véve: ecsetfej foglalata.
Fixáló
A sminket lezáró, tartós rögzítésre szolgáló final termék. Textúrája lehet folyadékpermet, gél, por vagy kompakt púder. A sminktechnika forradalmával már nemcsak a kész sminket tudjuk fix-szé tenni, hanem már az előkészületeknél is használhatóak a fixáló termékek a smink alá. A folyadék vagy gél textúrájú fixáló egy sokrétű technikai anyag, mely nemcsak a smink lezárásakor alkalmazható, hanem pl. pigmentek, csillámok keveréséhez, fixálásához vagy nedvesen is használható szemfestékek intenzitásához, továbbá dewy hatás eléréséhez stb. A legtöbb fixálónak bőrápoló hatása is van.
Fixing spray Sminkfixáló folyadék spay kiszerelésben. A spray lehet aerosolos, vagy pumpás.
Finish/Finishing
A sminket lezáró, befejező, fixáló, tartós rögzítésére szolgáló folyadék, gél, por vagy kompakt készítmény.
Flash makeup Nyers fordításban: vaku, villanás. Általában a highlighter vagy alapozó termékek esetében jelzik, ha valamelyik termék reagál fotózás során a vakura és megcsillan a fénye, tehát visszaveri és nem nyeli el.
Floating trend 2023. évben lett megnevesítve ez a technika a smink világában: FLOATING.
Egy trendi technikai kifejezés, melyet a szempilla festésekor (is) használnak: "floating lashes".
De találkozhatunk "floating liner" kifejezéssel is. Tehát a hangsúly a FLOATING szón van, mely technikai lépések összessége.

A "floating technic" egy olyan sminkes technika, mellyel a természetességet intenzíven hangsúlyozzuk több technikai lépésben: "lebegő" sminktechnika.

Ha kizárólag a szempillákra fókuszálunk, akkor az alábbiak szerint értelmezhető:

FLOATING LASHES:
a szempilla festésénél használunk szempillagöndörítő eszközt (helyesen, a nagykönyvben leírtak szerint melegítéssel stb.), majd megfelelő szempillaspirállal átfestjük szintén helyesen, akkor ezt a folyamatot 2023. évtől "floating lashes" technikának hívjuk. Így a hozzá értők már tudják, hogy milyen sorrendben mit és hogyan kell csinálni, használni. Egy sminkoktatás vagy beszélgetés során ez lerövidíti a kommunikációt. 

Magát a floating technikát a sminket oktató is meghatározhatja, ahogy a nemzetközi márkák is a saját termékeikre formázzák a technikai lépéseket. Ha ezt vesszük figyelembe, akkor a "lebegő" technika egy szubjektív trend (?)
Fluffy brow Fésült (bolyhos) szemöldök fazon.
Foiling technika  
Fólia hatás: a színek, pigmentek nedves használata, melytől intenzívebb, fényesebb lesz a színhatás és hosszan tartóbb.
Folyékony alapozó
 “Folyékony bőr”, mely színezi az arcot, közepesen vagy erősen fed, de nem teljesen, mint a camouflage termék. Folyékony alapozó lehet aqua festék is, mely airbrush pisztolyba is tölthető. A legáltalánosabb és legismertebb alapozók általában ecsettel vagy szivaccsal felhordhatóak és krémesen folyékony textúrájúak. A folyékony alapozók textúrájának folyékonysága és fedése eltérő.
Folyékony harisnya Make-up a lábnak! Instant lábszínező festék. A legtöbb "folyékony harisnya" spray kiszerelésű és vízálló. Különböző testszínben kapható. Nemcsak barnít, hanem egyenletes színűvé is varázsolja a bőrt, valamint fedéssel is rendelkezik. Lehet matt, ill. fényesebb, valamint világos és sötét bőrtónusú, akárcsak egy valódi harisnya. Szappanos vízzel lemosható.

Az Airbrush Legs hasonló tulajdonságokkal rendelkező termék, azonban az Airbrush Legs fő funkciója a barnítás.
For all skin types Minden bőrtípusra alkalmazható termék.
Foundation         
Alapozó, “folyékony bőr” (lásd: alapozó).
Foxy effekt /
Fox eye
A 2021/22 év slágere a "Foxy Eyes", azaz a "Rókaszem".  Bella Hadid modell egyik top makeu-up trendje, mely a szemeket felfele húzza az arcot pedig keskenyíti - optikailag. A Foxy Eyes egy szemfestési technika, melynél elsősorban nem a szem megnyitása a cél, hanem a szemvonal felfele történő elnyújtása (mely így nem kerekíti, hanem kissé leszűkíti a szemet) és természetesen a szemöldök ehhez igazítása. Ez a technika vékonyítja az arcot, kiemeli az arccsontot. Az álltavilágból merítették a fantázia nevét, mivel a rókának is hasonló szemformája van. A tusvonal ez esetben elnyújtott, hosszúkás, egyenes tusvonal, kevés vagy egyáltalán semmilyen ívvel.
Frenckle szeplő
Gel Liner/Eyeliner
Zselés, krémes állagú, alapnak is kitűnő festék. Jól megtapadnak rajta a porfestékek, pigmentek és mikro-glitterek. Erős, intenzív szín jellemzi, tusként is használják. Többsége tartós, jól kezelhető, akár satírozható. Fedésüknek intenzitása eltérő.
Glamour smink  
Tündöklő vagy csillogó, feltűnő, domináns díva smink.
Glimmershimmer
Fénypor, mely kellemesen lágy, természetes fényt kölcsönöz a bőrnek. Kevés kell belőle, általában járomcsontra, szemöldökcsontra stb. Különböző állagú, textúrájú termék lehet a glimmershimmer, melyet a bőr megvilágítására, fényelésére használnak. A glimmershimmer termékek legtöbbször por alapúak, de krémes, géles változatokkal is lehet találkozni.
Glitter                   
csillám
Glitter Gel
Zselében, gélben csillám.
Gloss
A szó önmagában fényt jelent. Általában a szájfényeket hívják glosszáknak. Vannak olyan sminktechnikák, mely során a vizes hatás elérése érdekében a glosszát pl. a szemhéjra helyezik. Ez a technika azonban nem minden esetben tartós, mivel a glosszán (vagy alatta) idővel összecsomósodhat, beráncosodhat a festék. Ezért elsősorban fotózás során javasolt a használata és nem menyasszonyi sminkeknél. Ha azonban pont a csomósítás a cél, úgy tökéletes választás lehet erre a glossza, hiszen az általánosságban elfogadott sminkektől is el lehet térni igény esetén.
Half Cut Crease
(HCC makeup)
A "Half Cut Crease" (HCC makeup) smink alapja a Cut Crease (CC makeup) stílus. A HCC smink a CC makeup tovább gondolt változata. Míg a CC makeup általában 2-3 dominánsabb, kontrasztosabb színből áll, addig a HCC smink színesebb, színpadiasabb, látványosabb, akár fényesebb, glitteres, kövekkel díszített. A mozgó szemhéj kitöltött, a határvonalaknál pedig  satírozás is fellelhető, de határozottan megtartva a Cut Crease fő irányvonalát: a kontrasztos hatást.
Annyiban különbözhet a klasszikus Cut Crease sminktől, hogy mivel angolul a "half" felet jelent, így a HCC smink esetében csak a vonal fele látható dominánsan, a többi világos és sötét szín nem külön ül el élesen, hanem összesatírozott. 
Handle

Kozmetikai ecsetek esetében az ecset nyelét jelenti.

Head Kozmetikai ecsetek esetében az ecsetfejet, a szálrészt jelenti.
Heel Kozmetikai ecsetek esetében a foglalatba (hüvely) rögzített tömörített ecsetszálakról van szó.
Hidrofób Víztaszító, vízzel nem keveredő.
High Definition (HD)
A HD a technika világában használatos kifejezés (digitális képalkotás, különösen éles kép, képfelbontás). A HD makeup termékek ehhez a technikához igazodnak. A HD termékekben mikro finomságú fényvisszaverő pigmenteket tartalmazó összetevők találhatóak. Kevés kell belőlük ahhoz, hogy optikailag tökéletes fedést, természetes hatást, bőrképet eredményezzenek. Elsősorban Tv felvételekhez előnyös, de fotózásokhoz is használható, azonban ilyen esetben figyelembe kell venni a vakut, mert a villanófény hatására rosszul reagálhat a HD termék.
High-end Egyre divatosabb kifejezés a beauty világában. A csúcskategóriás termékeket nevezik így. A szó konkrétan csúcskategóriát jelent.
Highlighter / Highlighting
Ezeket a termékeket a bőr különböző területeinek kiemelésre használják. Fénnyel teli lesz a terület, lágyan vagy erőteljesen kiemel, “fényesít”. A highlighter termékek különböző textúrában léteznek: krém, por, folyékony, kompakt, laza szerkezetű selyemporok stb. Tehetjük szemöldök alá, kulcscsontra, arccsontra, homlokra, orrközép vonalára stb. Bárhova használható, melyet fényesíteni, kiemelni szeretnénk. Míg a contouring (kontúrozás) során elsősorban a matt színek dominálnak, addig a highlighting (fényesítés) során a fényes termékek játéka. 

A strobing technikát gyakran állítják szembe a highlighting technikával. A fő különbség a kettő között az, hogy a strobing egy speciális fényesítés az összkép eléréséhez kontúrozás nélkül, míg a highlighting esetében kontúrozást is használunk, majd az arc kiugró, magasabb pontjaira helyezik fel a highlighter termékeket. A strobing technika kihagyja a kontúrozást azzal a céllal, hogy ne egy strukturált arcot adjon, hanem "csak" egy ragyogó bőrszínt hozzon létre.
Híd
A bőrön ún. áthidalót képező krém, mely a pórusokat tömíti el ("beleül"), ezáltal a hídra kerülő réteg már nem tud beleülni a pórusokba, így a bőr makulátlan sima és könnyebben kezelhető lesz. Elsősorban alapozó alá használják a primer termékeket, melyek ún. hidat képeznek a bőrön.
Illékony szilikon Elsősorban az alapozókhoz és a szemfestékekhez használják ezt az anyagot. Túl azon, hogy maximálisan segít az egyenletes felvitelnél, garantálja a legnagyobb tapadást a bőrhöz, majd elpárolog. Főleg alapozóknál használják, de pl. a szempillaspirálok keféjének előállításában is, mivel így nem tapadnak meg rajta a kórokozók és egyszerű a tisztíthatósága, valamint nagyon hajlékonnyá is teszi az eszközt.

Illékony: könnyen párolgó anyag
Instant smink
Szemhéjmatrica, smink-matrica, gyors-smink, express-smink, előre kikevert egyszer használatos szemfesték.
Irizáló Az irizáló szín függ a ráeső fénytől. Különleges hatását az adja, hogy mozgás közben a felület "színt játszik", irizál, eltérő színeket mutat a ráeső fény hatására.
Itatós kendő, itatós lapocskák
A homlok-áll-orr korrigálására, zsíradék felitatására, csillogás, bőrkifényesedés megszüntetésére (lásd: Blot-film) használatos papírlapok, melyet olyan anyaggal - legtöbbször porral - vannak bevonva, amik rátapadnak a bőrre és ezáltal eltompítják a bőr fényességét. Gyors megoldásnak is jó választás napközben, ha a púderezést nem szeretnénk túlrétegezni.
Izoláló csipesz A hajlított műszempilla csipeszt nevezik izoláló csipesznek, mely a szempillák szétválasztásában nyújt segítséget.
Kabuki ecset

A kabuki a XVII. századi Japánba nyúlik vissza. A kabuki egy színházi műfaj. A kabukit akár nevezhetjük az akkori japán popkultúrának is. A japán színészek rendkívül sok festéket használtak fel az előadások során, melyhez szükségük volt egy kitűnő eszközre, s mellyel ezeket a termékeket jól el tudták dolgozni. A kabuki ecset nem egy márka, nem egy szőr, hanem egy gyűjtőfogalom, egy ecsettípus. A kabuki ecsetek általában sűrű, mégis rugalmas szálú, jó tartású ecsetek. Eredetileg a kabuki ecsetek természetes szálból készültek, de ma már lehet szintetikus és természetes szálú is. 

Knot Free Jelentése: csomó-mentes. Esetünkben a műszempilláknál egy típus. Vannak a "csomós" és a "csomó-mentes" műszempillák. Amelyek végén van egy kis gumó az a csomós, aminek nincs (tehát vízszintes) az a csomó-mentes típus. Gyártáskor a csomó-menteseket egymás mellé illesztve fűzik, a csomósokat összeragasztják egy pontban.
Kompakt Egy kiszerelési forma, mely általában púdereknél a kőpúdert jelenti, tehát nem a szóródó por állagú, hanem préselt ("kőfesték").
Komplementer színek/színkorrekció A komplementer színek egymással szemben találhatók a színkörben. Kombinálva őket kiegyenlítik (semlegesítik) egymást. A zöld semlegesíti a pirosat, a sárga/narancs a kéket, a lila a barnát (sárgás barnát). A komplementer színkorrekció által a bőrelszíneződés jelentősen halványodik. A semlegesítés után a megszokott bőrszínű korrektor használata javasolt fedőrétegként, majd végül az alapozó. Komplementer színek: barack (őszibarack, sárgabarack, rozé, lazac stb. árnyalatok), lila, sárga, zöld.
Kontúr Kontúrozás, körvonalazás, elhatárolás, kiemelés, általában az arc átformálásakor, árnyalásakor használatos kifejezés. A kontúrozás akkor csúcsosodott ki, amikor Kim Kardashian stílusikont utánozta a sminket kedvelők jó része. A kontúrozás egyik nagymesterét, Kim Kardashian sminkesét, Mario Dedivanovic technikáját követték sokan, ill. fejlesztették tovább. Ezzel a sminktechnikával ki tudjuk emelni vagy optikailag el tudjuk halványítani arcunk bizonyos részeit árnyékok létrehozásával sötét és világos bőrszínekkel játszva. Vékonyíthatunk, vastagíthatunk. 
Korrektor
Hibajavító, elkendőző, bőrtökéletesítő termék (lásd: Concealer). Különböző textúrákban érhető el: por, kompakt, krém, félkemény (pl. stick kiszerelés). A korrektor lehet bőr színű vagy színes (zöld, lila, menta, sárga stb.). 
Kövesedés A baked típusú, vagy minerál, de általában az aktív összetevőket tartalmazó festékekbe nem ajánlott ujjal belenyúlni, mert "megkövesedhetnek" az ujjunk zsiradékától. Ecsettel javasolt belenyúlni a termékbe, ezt követően már igazítható ujjal a bőrön. A megkövesedés jelen esetünkben azt jelenti, hogy a festék kifényesedhet és egyöntetű lehet a felülete, mintha egy fényes kő lenne. Ezt követően a festék kinyeréséhez szinte kaparni kell, annyira kemény lesz (mint a kő). Az ásványi festékek tehát reakcióba lépnek a bőr zsiradékával, így a bele kerülő esetleges baktériumok azon kívül, hogy kövesedést okoznak, hamarabb megromolhat a termék.
Krayon/Crayon Azokat a ceruzákat hívja a szakma krayon-típusú terméknek, melyek a zsírkrétákhoz hasonlítanak. Ezek a ceruzák általában vastagok, intenzív a színűk, krémesek vagy kréta-szerűek.
Krémszínezõ
Krémes állagú festékek, melyek fedése eltérő lehet, de általánosságban igaz, hogy jól terülnek a bőrön, megtapadnak benne a por alapú festékek, jól satírozhatóak.
Krémfesték
lásd. krémszínező
Lash szempilla
Latte Makeup 2023 évben a közösségi médiában gyorsan elterjedt új, divatos kifejezés, mely egyszerűen kifejezve a napcsókolta természetes sminket jelenti: Latte Makeup Look! Az új trendet a nyári barnulás ihlette, mely nem szem- vagy szájhangsúlyos.

A Latte Makeup egy jól hangzó, új kifejezés a "sima" bronzos, napcsókolta arcfestésre, ahol az instant szeplő még nagyobb teret kapott, valamint háttérbe szorítja a harsány színeket. A bronzos, natural smink egy kortalan makeup, időtálló trend, mely évről-évre megújul néhány apróbb változtatással és a hozzá tartozó hangzatos elnevezéssel, azonban alapjaiban nem változik: barna, bronz, bézs hideg-meleg árnyalatok attól függően, hogy kinek mi áll jól. A finish ragyogó - inkább a dewy hatás (harmatos) a jellemző - és mérsékeltebb a highlighter.
Layer A szó konkrét jelentése: réteg. A sminkelés során a rétegezés technikáját nevezzük "layer technika"-nak.
Lifting bőremelő hatás
Light
Halvány, visszafogott, könnyed, tiszta, légies. A festékek árnyalatát is gyakran elnevezik a gyártók "light" árnyalatnak, mely arra utal, hogy világos színű.
Lip(s)
száj, ajak
Lip Balm
ajakbalzsam, ajakápoló
Lip Gloss
ajakfény, szájfény
Lip pencil
száj(kontúr)ceruza, ajakkontúrozó, ajakceruza
Lipstick
Rúzs: a köztudatba elterjedt hagyományos csavaros-stick kiszerelésű félkemény rúzst nevezik legtöbbször lipstick-nek.
Liquid
Folyadék, folyékony állagú anyag.
Liquid tan
Napbarnított hatást kölcsönző folyadék vagy hígabb állagú krém.
Long lasting Hosszan tartó hatással rendelkezik.
Lotion Lágykrém: általában az arctisztító tejeket hívják így.
Lumiére
fény(hatás)
Luminous Fényt és/vagy megvilágító hatást nyújtó terméket hívnak általában luminous terméknek.
Lüszter A lüszter szerves oldószerben oldott fémvegyület. A folyékonyra kevert selyemporra hasonlít. Kerámiáknál a legjellemzőbb ez az irizáló-jellegű máz. A kozmetikumok színét jellemzik ezzel az elnevezéssel, ha mázas-jellegű.
Makeup Art(ist)  
sminkes, maszkmester, sminkmester
Marbling body tattoo/paint A test márványfestése speciális technikával.
Marionette redő Marionette-vonalnak is nevezik, mely a száj sarkától lefele húzódó ránc. 
Mascara
Smink, makeup, maskara, álarc. A szempillaspirál termékeket is mascara-nak nevezik.
Megkövesedés lásd. "kövesedés" szó alatt
Metal A metál, fémes, fényes, vizes hatású színeket nevezik metal-nak.
Micellar A micelláris típusú folyadékok gyengéd tisztítók, melyek eltávolítják a sminkmaradványokat és a szennyeződéseket az arcról, a szemről, az ajakról (bőrről). Micella tartalmú, mely magához vonzza és körbekeríti a szennyeződéseket, így maradéktalanul eltávolítható egy vattakoronggal. Gyengéd a bőrrel, így a legérzékenyebb bőrűeknek is az egyik legideálisabb választás. Tisztátalan bőr használatára is javasolt. Kiváltja a tonik és az arctej használatát a micellar típusú folyadék.
Mixing Medium 
Ez egy liquid (általában folyékony, de létezik gél-szerű is), melyet ha összekeverünk (por, pigment) festékkel egy intenzív, élénk zselés állagú színt kapunk, mely alapnak is kitűnően használható, tartós (lásd: foiling-technika). Van aki egyszerű vazelint használ, vagy vizet a pigmentek keveréséhez. Ezek egyik alternatívája a mixing medium termék.

Por vagy porrá tört festékeket ezzel a liquiddel lehet "összetapasztani", orvosolni a törést, vagy 70%-os alkohol hozzáadásával.
Mixing Medium házilag való elkészítése
1 rész glicerin és 3 rész desztillált víz. Eltarthatósága kb. 3 hét (lásd: foiling-technika)
Moisturizer hidratáló krém
Mosolyzóna Mosoly esetén a kiemelkedő orcarész, ahova az arcpírt, bronzert javasolt felhelyezni.
Műszempilla Lehet soros, félsoros, tincses, szingli, szintetikus vagy természetes, csomós vagy csomó-mentes. A műszempillákat ragasztóval kell rögzíteni. Léteznek mágneses műszempillák is, melyek esetén nincs szükség ragasztóra. Előre ragasztózott műszempillák is kaphatóak, valamint műszempillát rögzítő ragasztó csíkok is.
Műszempilla koszorú (lásd. még: Band) Általában a soros műszempilláknál használják ezt a jelzőt. Amikor már felhelyezésre került a szemre a műszempilla, úgy a csíkot (amin a pillák helyezkednek el) és a ragasztót együttesen nevezik koszorúnak. Ezt a csíkot javítják, kompenzálják, próbálják eltüntetni, "egybeolvasztani" tus vagy gélfestékek, egyéb festékek segítségével. A koszorú átfestése az áttetszőre vagy tejszerű színre száradó műszempilla ragasztóknál fokozottan előnyös lehet.

A soros műszempillák egy csíkon (pl. damilcsíkon, cérnán, egyéb anyagon) helyezkednek el. Felhelyezéstől függetlenül is van, aki ezt a csíkot koszorúnak nevezi.
Mosolyzóna Az arc almácskáinak területét nevezzük mosolyzónának.
Nasolabialis redő Az orr melletti redő, az orr és az ajak barázdája (orr-ajak redő). A nasolabialis redő az orr sarkától egészen a szájzugig húzódó ránc, mely az idő előre haladtával folyamatosan mélyülhet.
Natural Természetes, vagy természetes összetevőket tartalmazó készítmény.
No makeup
Természetes, igazi natúr smink. A "No makeup" nem feltétlen a “sminktelenség” kifejezésre utal, hanem inkább arra, hogy a meglévő szépséget emeljük ki, erősítjük fel úgy, hogy az mások számára szinte láthatatlan. A "No makeup" elkészítése is időigényes munkát igényelhet.
Non-comedo
Non-comedogenic
Nem mitesszerképző. A non-comedo jelzéssel ellátott termékek összetételénél kisebb az esély arra, hogy olyan összetevőket tartalmaz, melyek eltömítik a pórusokat. 
Nofilter A szó szoros értelmében: nem szűrt, eredeti állapot, a kép nincs megszerkesztve, nem retusált.
Oil Free Olaj-mentes, nem tartalmaz olajos összetevőket.
Ombre A sminknél és a hajnál is használják ezt a technikát/kifejezést, mely jelen esetünkben átmenetet, árnyékolást jelent. Hajnál a pontos színátmenet a lényege (a vége általában világosabb, mint a teteje, mintha le lenne nőve). Sminknél is hasonló, de nincs szabály a világos és sötétebb részek átmeneténél. A szemöldök készítésénél is gyakran találkozhatunk ombre satírral. Az igényes összkép az, ami jellemzi az ombre festést.
Original Hamisítatlan, eredeti, a legelső. A gyártók a legsikeresebb vagy a legelső legsikeresebb termékét is ezzel a névvel illetheti.
Paint
A szó maga festéket jelent, de általában az erős pigmenteket nevezik így, melyek nagyon intenzív színűek, nagyon tartósak és elsősorban professzionális felhasználásra javallottak. Textúrája, állaga változó. A testfestékeknél a leggyakoribb ez az elnevezés.
Paletták
Előre összeválogatott színek, sminktermékek 1 gyűjtőben. A gyűjtőben (palettában) nem feltétlen azonosak a  termékcsoportok, de a legtöbb paletta kategorizált. Pl.: szemfesték paletta, rúzspaletta, kontúrozó paletta. Vannak olyan paletták, melyeknél keverik a kategóriákat, tehát megtalálható 1 palettában az arcpirosító is, a szemfesték is és a rúzs is. Ez lehet előnyös, ugyanakkor hátrányos is. Hátránya lehet például, hogy a lehulló szemfesték beleragad a rúzsba. Természetesen ez a gyártó csomagolásától is függ, így kategorikusan nem jelenthető ki, hogy a kombinált paletták nem praktikusak. Ugyanis egy jól átgondolt mérnöki csomagolással a fent említett probléma teljes mértékben áthidalható.
Palette
lásd: paletták
Permanent Állandó, tartós, tetoválás-szerű. A tetováló hatású sminktollaknál is találkozhatunk ezzel a kifejezéssel (permanent pen).
Pigment
Ez adja a festék színét. A magas pigment tartalom élénkebb, erősebb színt eredményez.

A pigment - szemfestékek esetében - egy termékkört jelöl. Por alapú (szórófesték), nagyon finomra őrölt festék, mely lehet matt, selyem, fényes, csillogó, metál stb finish. A pigment már önmagában is tapad a bőrön, de keverhetőek pl. mixing medium-mal (lásd. ABC-ben) vagy vízzel. Ez a pigment összetételétől függ. Vannak pigmentek, melyek színe tompulhat, ha keverjük folyékony eleggyel és vannak pigmentek, melyek intenzívebbek lesznek hordozó anyaggal. 
Pin-up stílus
A szó maga “kitűzni” jelent. A 40-50-es évek sminkje Amerikából. A háborús katonák a falra tűzték ki a hiányos öltözetű Pin-up lányokat. Ma már egy egész iparág erre a stílusra épül. Eleinte a fekete tus és piros rúzs volt a fő irányvonal – tekintettel arra, hogy akkoriban nem volt annyi választék a sminkeszköztárat illetően -, de ez a kor előrehaladtával változott, bővült. A Pin-up girl (lány) csábító, szexi, feltűnő egyéniség, igazi magazinlány.
Poliuretán A poliuretán anyagot a kozmetikai ipar is használja. A kozmetikai iparban használt poliuretán élettanilag semleges, nem tartalmaz káros adalékanyagot, elismerten nem toxikus. Az emberi testtel érintkezve nem oldódik. A cellaszerkezete az extra finomtól a durváig szabályozható. Létezik baktériumölő kivitelben is és retikulált (tagolt) cellaszerkezetben. Ezeket a típusokat használja általában a kozmetikai ipar (pl. sminkszivacsoknál). A poliuretán önmagában egy anyag, melyet habosítani tudnak. A habosított textúrájú poliuretán nem szívja be (vagy kevésbé szívja be) a nedvességet, így jól alkalmazható folyékony állagú festékek felhordásakor is.
Polyester csillám
Poliészter, csillogó, tartós, vízhatlan aprószemcséjű csillám, általában attraktív színekben.
Pomade Pomádé: olyan termék, mely zsíros, krémes, viaszos, kenhető. Lehet hajkrém, hajkenőcs, szemöldök festék stb. A sminkes szakma elsősorban a krémes, viaszos színezett szemöldök festékeket hívja "pomade"-nak.
Pot Festékedény: ebben a kis fém edénykében vannak a préselt festékek, melyek különböző méretűek és textúrájúak lehetnek. A pot-okat palettákba is lehet helyezni mágnessel vagy egyéb ragasztási megoldásokkal, ill. léteznek cserélhető pot paletták.
Powder
púder
Prep prime
Mindenféle sminktermék alapja, melytől a felület tökéletesen elő/felkészül a sminkelésre (pl.: feltölti a ráncokat, feltölti az arc egyenetlenségeit, a tág pórusokat kitölti (hidat képez rajta), nyugtat, ápol, véd, tartósabbá teszi a ráhelyezett anyagokat).
Primer
Az alapozó alapozója, más néven bázistermék. A primer lehet áttetsző, vagy színezett, folyékony, gél, krém vagy egyéb textúrájú, enyhén csillámos, gyöngyházfényű, harmatos vagy teljesen matt. A primer alapot biztosít a színezett alapozónak. Elkendőzi a bőr egyenetlenségeit, kitölti a pórusokat, ún. hidat képez, így az alapozó nem tud beleülni a ráncokba és a pórusokba, ezáltal jóval egyenletesebb bőrképet tudunk létrehozni. Növeli a smink tartósságát, egyenletesen eloszlatható rajta az alapozó (legyen az por, krém vagy folyékony textúrájú alapozó). Optikailag eltüntetheti a kisebb ráncokat, elfedi a tág pórusokat, a fakó bőrt élénkíti. Előnye az eddig felsoroltakon kívül, hogy minden bőrtípushoz megtalálható a legalkalmasabb primer: hidratál, ápol, szükség esetén mattít vagy fényesít.
Prosztetikum, 
Prosthetics
Protézis. Előre gyártott maszktermékek. Pl.: orr, fül, szarv, áll, orca stb. Általában latexból készülnek és bőrszínűek. Megfelelő ápolás mellett több alkalommal is felhasználhatók. A latex protézisek ragasztással helyezhetőek a bőrfelületre, könnyedén színezhetőek.
Puffni
A púder bőrbe történő beütögetését (bele nyomkodását), erősebb fixálását elősegítő puha eszköz, más néven “púder pamacs”, púder puffni, púder szivacs.
Púdergát A szem alá rétegezett porpúdert nevezzük "púdergátnak". Megakadályozza, hogy a szemfestés folyamatán a lehulló festék a már kész alapozásunkra rátapadjon, beleragadjon, elmaszatolja. A szemfestés végeztével egy egyszerű mozdulattal lesöpörhető a púder réteg. Az alatta lévő réteg fixálásához is használják. Ez esetben akár 1-2 percig is ott tartható a por, majd ezt követően lesöpörhető. Érdemes figyelembe venni, hogy ez egy rétegező technika, ami nem megfelelő építéssel (túlrétegezés), vagy nem megfelelő termék használatával nem biztos, hogy előnyös.
Reflexiós részecskék Por textúrájú festékekben (pl.: púder, szemfesték) található fényes, csillogó részecske (fénypigment), mely visszaveri a vaku, egyéb lámpa fényét, napfényt stb., tehát fényvisszaverő részecske. Pl.: a szem alatti reflex porfixáló egyik előnye vakuval történő fotózás esetén, hogy a vaku hatására a részecskék visszaverik annak fényét, így elterelődik a szem alatti rész (sötétebb foltosodás, ránc stb.).
Remover lemosó
Részleges alapozás Részleges alapozás, ha nem a teljes arcot alapozzuk le, hanem csak részleteiben. Pl. vannak olyan bőrtípusok, akár az érett, vagy akár a fiatalabb bőrnél, ahol sokkal szebb optikai hatás érhető el, ha nem alapozzuk le teljesen (maszkszerűen) az arcot, hanem csak oda helyezünk alapozót, ahol pl. kipirosodásra hajlamos, vagy valamilyen bőrhibát szeretnénk elkendőzni. Így sokkal természetesebb és érett bőrnél akár fiatalosabb is maradhat a bőr, mégis egységesebbnek, szebbnek, fiatalabbnak, teltebbnek látszik.
Rosacea Arcon lévő (elsősorban az arc középső részén) értágulat. Nőknél gyakrabban előforduló bőrprobléma. Örökletes vagy hormonális úton is kialakulhat, de hátterében akár betegség is meghúzódhat. A rosacea enyhíthető megfelelő bőrápolással, diétával, napvédelemmel.
Rost spirál,  rostmentes szempillaspirál A szempillaspirálok festék anyagai készülhetnek rost tartalommal és rost-mentesen is. A festékanyagban lévő szálak szintetikus anyaga olyan molekulák, mint például a nylon, a poliester, cellulóz (ez utóbbi növényi eredetű). INCI felirat alapján a rostnak több elnevezése is lehet: polikaprolaktam, poliamid-6, PA-6 (nylon-6), poliészter-5, műselyem. A rost anyagra érzékeny szemet irritálhatja (viszketés, könnyező szem, homályos látás stb.), de a  kontaktlencsét viselőknek sem minden esetben javasolt a használata, mivel a mikroszálak a lencse alá juthatnak, így irritálhatják a szemet, szemgolyót. Azok a spirálok, melyek összetapasztják a szempilla szálait, úgynevezett "pókszerű" pillákat hoznak létre, általában rostokat tartalmaznak.
Semi permanent Félig tartós, félig állandó. Ez lehet tetováló hatású tartós sminkfilc, festék is, de műszempilla ragasztóra is használják ezt az elnevezést, amennyiben tartós, nem több hetes ragasztóról van szó.
Shading
árnyékolás
Shadow Shields Shadow Shields a szem és a száj festését elősegítő eszköz. Nemcsak a felesleges festéket gyűjti össze, hanem a precíz vonalak meghúzásában is segítségünkre lehet. Időt takarítunk meg a használatával, valamint a precíz szem- és szájfestésben is az egyik legjobb társ. Segítségével makulátlan smink készíthető.
Shake before use Használat előtt felrázandó termék.
Shimmer
Csillám, csillámló fényes hatás.
Shine fénylő, csillogó
Shine killer A "shine" ellentéte. Azokat a termékeket illetik Shine Killer jelzéssel, melyeknek faggyú elnyelő hatásuk van, mattítják a bőrt.
Short shader
Lapos, kisebb méretű, általában árnyékoló, szemfestő sminkecset.
Sigmax szál A világon egyedülálló, a Sigma cég által, mérnökök közreműködésével tervezett HD antiszeptikus duo sörték, melyek a modern HD krém, folyadék és por texútárjú anyagokat tökéletesen felveszik és maximálisan le is adják a bőrön. Az Sigmax ecsetszálak tehát nem szívják magukba a festékanyagot, mégis fel tudják venni és le tudják adni a bőrre.
Soft-focus effect Lágy fókusz effekt. Egy olyan optikai hatás, mely csökkentheti az apróbb bőrhibák láthatóságát (pl. redők, ráncok). Bársonyos, elmosódott felület.
Spektrum Színek, színképek széles választéka, számtalan lehetőség.
SPF
Sun Protection Factor: titán-oxidos termék, fényvédő faktor.
Spoolie Szempilla kefe, szempilla spirálozó vagy szemöldök fésülő eszköz.
Stift
A kiszerelésre utal, mely csavaros, tubusos, könnyen kezelhető tekerős.
Strobing / Strobe A 2014/16-os év highlighter trendjéhez kapcsolódik ez az újgenerációs termékelnevezés . Leegyszerűsítve ezeket a termékeket "fényesítő termékek"-nek is nevezhetjük. A "strobing" konkrétan a fényezést, a megvillanó fényt jelenti. Innen erednek a különböző highlighter termékek, mint pl. a Strobe Cream, Illuminating Base, Highlighter Elixir stb. Vannak márkák, melyek magukénak vallják a termék felfedezését. A kontúrozás az árnyékolásra (világos-sötét) helyezi a hangsúlyt, a strobing azonban a fényre koncentrál, a fényutánzó kiemelésre. Az arc kiemelni kívánt területeit fényvisszaverő hatású termékekkel világítja meg optikailag, így olyan ragyogó hatást kelt, mintha folyamatosan fény világítaná meg a bőrt. A klasszikus strob termékek textúrája folyadék vagy krém.

A strobing technikát gyakran állítják szembe a highlighting technikával. A fő különbség a kettő között az, hogy a strobing egy speciális fényesítés az összkép eléréséhez kontúrozás nélkül, míg a highlighting esetében kontúrozást is használunk, majd az arc kiugró, magasabb pontjaira helyezik fel a highlighter termékeket. A strobing technika kihagyja a kontúrozást azzal a céllal, hogy ne egy strukturált arcot adjon, hanem "csak" egy ragyogó bőrszínt hozzon létre.
Supracolor A Cut Crease (lásd. fentebb) smink alapozó festéke. A Supracolor ma már egy gyűjtőnév is, mely a krémes, extrém, kifejezetten intenzív fedésű krémfestékek összessége, mellyel a szemhéjfesték élességét erősíthetjük. Ezek a krémek a pantomim festékekkel hasonlóak, vagy azonosak.
Szájfény
Ajkaknak csillogást, fényt kölcsönző termékek, melyek különböző kiszerelésben léteznek (tubusos, applikátoros stb.). Lásd. további információ a "Gloss" szó alatt.
Szájfényceruza  
Ceruzás kiszerelésű szájfény (lásd: szájfény).
Szálazás A szemöldök szálankénti megrajzolását, vagy szálankénti ragasztását, dúsítását jelenti.
Szemhéjmatrica 
Előregyártott express-smink (lásd: instant smink).
Száraz-Nedves használatról SZÁRAZ: hagyományos felhasználása a festékeknek. Száraz kozmetikai ecsettel való festékfelhelyezés.

NEDVES 1.: nedvesítse be a kozmetikai ecsetet, mellyel dolgozni kíván. A felesleges vizet ütögesse le, vagy nyomkodja ki óvatosan, majd nyúljon bele a festékbe (porba, pigmentbe). Ez a technika tehát nem a festék közvetlen bevizezését jelenti. A nedvesen is használható termékek előnye, hogy a festék tovább fokozza nedvesség hatására color-intenzitását, színe gazdagabb, teltebb, erősebb lesz, jobban tapad a bőrhöz, tartósabb, vagy akár fényesebb lesz.

NEDVES 2.: ennél a technikánál a festéket nedvesítjük és keverjük össze a nedvesítő anyaggal, majd helyezzük száraz vagy akár fixálóval átitatott kozmetikai ecsettel a kívánt bőrfelületre.

Nedvesítéshez használható anyagok: víz, mixing medium, vaselin, Visine vagy Iridina Due, ill. egyéb szemcseppek.
Szemöldök-laminálás A szemöldök gyors, egyszerű fixálására, formázására a szemöldök gélek vannak a segítségünkre. Hatásuk változó tartósságú. A szemöldök-laminálása azonban egy modernebb változata a tartós és látványosabb eredménynek. Dauer és fixáló segítségével hosszan tartóan rögzíti (akár hetekre), formázza a szemöldök szálakat előnyösre fésült, szimmetrikus hatást keltve, akár dúsabb, vastagabb látványban. A laminálás segít a hagyományos forma tartós rögzítésében is, valamint a fluffy brow (fésült v. bolyhos) tartós rögzítésében. A laminálás végezetével a szemöldököt általában precízen megvágják (a természetes formába vagy ívbe nem odaillő szálakat), majd festik. A laminálás akár egy optikai anti-aging hatással is felérhet, mivel a szemöldök végén elhelyezkedő szálak felfelé fésülten megemelkedettek, így a szem optikailag nyitottabbá válik. A Fluffy Brow a 2020-as év no-makup divat szemöldöke, azonban valódi természetessége az extra szabályosság és szimmetria miatt sokak szerint vitát válthat ki.
Szempillaspirál
Mascara: a szempillák kiemelésére használatos változatos színű festék. A legelterjedtebb a fekete színű szemspirál. A spirál keféje (applikátora) különböző méretű, anyagú és előre megformázott lehet.
Szintetikus Nem természetes anyagokból készült, de megtévesztően hasonlíthat a természetesre mind külsőleg, mind minőségben. (Műszempillák esetében utóbbi nem minden esetben igaz.)
Taklon A kozmetikai ecsetek szálainak anyaga lehet természetes, szintetikus vagy ezek kombinációja. A taklon egy szintetikus anyag, mely rendkívül puha. Érzésre, kinézetre olyanok, mint a természetes szálú ecsetek vagy akár még puhábbak is. A modern sminkecsetek egyik meghatározó anyaga lett. A XXI. században már olyan jó minőségű taklon ecsetek is léteznek, melyek használhatóak por, krémes és folyékony textúrához is - de természetesen nem mindegyik típus. Élettartamuk hosszabb lehet, mint a természetes szálúaknak és a változatuk is sokrétűbb.
Tan Napbarnított hatása van.
Tapered
Kúp alakú (kozmetikai) sminkecset.
Temperálás Nem kizárólag a kozmetikai ipar használja ezt a kifejezést. Esetünkben a kozmetikai festékek egy bizonyos hőmérsékleten való tartását jelenti. Ha egy kozmetikai festéknél az van feltüntetve, hogy "nem igényel temperálást", úgy az azt jelenti, hogy bármilyen általános hőmérsékleten (tehát nem szélsőséges körülmények között, mint pl. olvadásponton vagy fagyásponton) ugyan azt az intenzitást képes hozni a festék. Pl. a szemceruza ugyan olyan intenzív 25 fokon is használva, mint 10 fokon.
Terhességi maszk Más néven: melazma (hiperpigmentáció).
Általában gyermekvárás időszakában jelentkező ártalmatlan bőrelváltozás, de előfordulhat ettől függetlenül is. A terhességi maszk elsősorban az arcon (száj, homlok, orr stb. környékén) jelentkező barnás folt, mely lehet világosabb vagy akár sötétebb is. Magasabb fedésű korrektorokkal vagy camouflage termékekkel halványíthatóak vagy optikailag akár teljesen el is tüntethetőek.
Thermo-formula Azoknál a sűrűbb textúrájú termékeknél használatos ez a megnevezés, amikor érdemesebb a festéket legalább test- vagy szobahőmérsékleten használni. Pl. a legtöbb camouflage termék jobban kezelhető (jobban kenhető) testmeleg hőmérsékleten, mint hidegen merev textúra állapotában.
Textúra A termék állaga, ami lehet folyékony, krém, por, puha, kemény, lágy, folyós, félkemény, sűrű stb.
Titándioxid A kozmetikai iparban az egyik legelterjedtebb fizikai fényszűrő (TiO2).
Toe Sminkes ecsetet alapul véve: a látható, szabadon lévő ecsetszálak, mellyel dolgozunk.
Topper

Jelentése: fedő
A kozmetikai ipar nem a korrektor, alapozó stb. (foundation, corrector, camouflage) termékek esetében használja a "topper" kifejezést, hanem elsősorban a színezett ajak- és szemfestékek körében. A topper típusú festékek magas fedéssel (is) rendelkező dekorkozmetikumok. Ilyen pl. a Topper Eyeshadow, mely elsősorban krémes textúrájú szemfesték, vagy pl. a Lip Topper (fedő szájfestékkészítmény). Vannak olyan "topper" elnevezésű festékek is, melyek akár más textúrájú dekorkozmetikumra helyezhetőek és ezáltal egyedi színek vagy színátmenetek érhetőek el. A topper festékek elsősorban fényes finish-sel rendelkeznek. A kombinált topper festékek egyszerre használhatóak szemre és ajakra egyaránt is. Ez utóbbi tulajdonság márkánként és termékenként eltérhet.

Transparent
áttetsző, átlátszó
Transparent powder
Áttetsző, finomra őrölt púder, legfőképp az alapozó fixálására, arc mattítására, minden bőrszínre. A legelterjedtebb a por alapú, de a kompaktot is sokan preferálják. Az áttetsző púdert a szem alá is rétegelik szemfestés közben, hogy abba belehulljon a leszóródó festékanyag, majd egy laza mozdulattal lesöpörik az egészet legyezőecsettel.
Travel Size Utazó kiszerelés/méret, mely kisebb, mint az original, azaz a teljes kiszerelés.
TEWL Transepidermal Water Loose. A transepidermalis vízveszteség mutatója, mely tájékoztatja az epidermisz által a párolgás következtében elveszített vízmennyiséget. Ha nincs egyensúly a víz párolgása és az áramlás között, akkor a bőr kiszárad.
Vajpigment Divatos kifejezése azoknak a pigmenteknek, melyek test melegének hatására szinte vajként olvadnak a bőrre. A por textúrájú festék a bőr melegéhez érve "olvad", így könnyebben teríthető, tartósabb, kevésbé porzik.
Vízbázisú
víz alapú
Vízvonal A szem alsó-belső vonala, ahova legtöbbször a fekete színű szemceruzát visszük fel és gyorsan lekophat. Ennek az az oka, hogy ez érintkezik a szemmel, így folyamatos nedvesség alatt van. Természetesen a kopásállóság növelhető megfelelő termék használatával. Minél sűrűbb, zsírosabb (gél/zsír) textúrájú a festék annál jobban tud tapadni. A  legjobb minőségű termék is idővel lekopik a vízvonalról, azonban minél jobb a minősége, annál hosszabb távú a tartóssága.
Vegan Állati eredetű terméket, hozzátevőt nem tartalmaz.
Viszkóz (viscose) Természetes alapú vegyi szál, mely több jó, mint rossz tulajdonsággal rendelkezik. 40 C-on mosható, könnyen vasalható. Gyűrődik, bolyhosodik, de megfelelően kikészített termék ezen tulajdonságai lényegesen csökkenthetők.
Volumen volumen = terjedelem
Olyan termékek, melyeknek térfogatnövelő hatásuk van volumennövelőnek is nevezhetik. Pl. a smink világában a szempilla spirálok esetében is előfordul ez a jelző. Ha a festék rátapad a szempillára, akkor már önmagában volumennövelő hatása van, tehát növekszik a térfogata attól függően, hogy mennyit bír felvenni a szempilla. Ez a térfogatnövelő hatás egyénenként változhat.
Water Resistant vízálló
Wax wax = viasz
Általában szemöldöknél használják, amikor a rakoncátlan szálakat a helyére igazítjuk vele. De akár teljesen le is simíthatjuk vele a szemöldököt (vagy csak a végét). Sebkészítésnél is gyakran használt anyag.
Wrinkle, wrinkly ránc, ráncos
A Make Up Plaza minden oldalán minden változtatás jogát fenntartja!
Fent leírtak a Make Up Plaza szellemi tulajdonát képezik, annak másolása csak engedéllyel.