Sadržaj košarice: 0 stavka
Dostava >

Makeup ABECEDA

 U PREVODU

Jedno od osnovnih pravila savršenog makeup-a - pored pripremljene kože - jest staviti pravi materijal na pravo mjesto s pravim priborom. Time se izbjegava razočaranje u željenom učinku, proizvodu i trajnosti. Stoga bi bilo vrijedno upoznati se sa stranim riječima makeup svijeta. U ovome će pomoći naša Makeup ABECEDA, koju redovno ažuriramo. Opis je opći vodič.

Komentare u vezi Makeup ABECEDE molimo pošaljite na e-poštu: info@makeuplaza.hr. Hvala.

   
Adaptivni

u svijetu šminke, ti proizvodi se nazivaju adaptivnim proizvodima koji su izrađeni s tehnologijom koja omogućuje (npr. tekući puderi) da se uklapaju zajedno s kožom, da se „prilagode” za kožu.

Airbrush

pištolj za prskanje kojim upravlja kompresor. Boja stavljena u sustav može se nanijeti na površinu kože. Nekoliko kapi boje je dovoljna za rad. Ne može se bilo koja boja staviti u pištolj, nego samo tekuće boje koje su pogodne za tu svrhu.

Samo jedan primjer o airbrush tehnici: djelomično je zato različit, npr. od nanošenja pudera sa kistom ili spužvom jer se čestice airbrush tekućeg pudera miješaju s vazduhom i tako se nanose na kožu. To će izbjeći linije ostavljene kistom i iskusan korisnik može postići čak i retuširani učinak pomoću ove tehnike.

Anti-aging protiv starenja
Anti-shine suprotno sjaja i blistavosti. Ti proizvodi koji sprečavaju presijavanje kože ili sadrže takav materijal.
Aplikator kist ili pribor poput spužve, koji se obično koristi za nanošenje praškastog sjenila ili za sjenčenje boja, ali je općenito višenamjenski pribor. 
Apsorpcija nešto upijati, usisavati, primati u sebe (bilo to svjetlo, zračenje ili materijal). U šminkanju ova riječ ima ulogu obično kod kistova. "Apsorpcija" se može spomenuti u slučaju takvih specifičnih sintetičkih vlakana kistova, koja bez upijanja u sebe sakupljaju tekuće ili kremaste materijale. Dakle, ono što primaju s najmanjim gubitkom mogu naneti na kožu.
Art/Fashion šminka

modna šminka, obično intenzivna, umjetnička

Art Glitter šljokice za dekoraciju lica i tijela, trajne, uglavnom koriste se za izradu vodootpornih motiva na koži, koje se dalje mogu dekorisati sa kristalima, perjem, itd. 
Aqua voda
Aqua Glitter

šljokice u tekućoj bazi, glitter za lice, kosu i tijelo, nakon sušenja obično otporan na razmazivanje, postoji i vodootporna verzija.

Backstage  u slučaju šminkera podrazumeva pozadinski rad, pripremu iza scene
Baked u sirovom prijevodu: "pečen, zapečen, ispržen"
Posebno kod kompaktnih, prešanih, pa čak i više koničnih boja, ovaj izraz je više tipičan. Kod boje tipa baked u posebnom postupku (pečenje) uklanjaju vlagu, pa ostat će samo minerali, pigmenti itd. Proizvod tako dobiva novu teksturu u kombinaciji s vrlo upadljivom bojom. Gotov proizvod može se koristiti vlažno i suho. U većini slučajeva imaju visok sadržaj sjajnih pigmenta pa ostavljaju dodatni sjaj. Sa suhim korištenjem dobija se sjajna završnica, a vlažnom upotrebom može se postići skoro efekt folije.
Baking, bakingovati

u sirovom prijevodu: "pečenje"
Ovaj izraz se koristi u slučaju transparentnih praškastih pudera. Na primjer, nanesemo prozirni (fiksirajući) puder ispod oka (u debljem sloju) na tekući puder ili korektor i za nekoliko minuta skinemo. To se može učiniti iz više razloga: 1. / Uklanja se pigment koji je pao tijekom šminkanja očiju. 2. / Fiksiranje i odmašćivanje pod očima. Toplina kože će učiniti da tekući puder ili korektor se "spoji" s transparentnim puderom, tako se povećava dugotrajnost šminke i smanjiti sjaj na području. 
Na zreloj i naboranoj koži preporučuje se odabir fiksirajućeg pudera koji se ne uvlači u bore. 

Base podloga, baza, priprema
Baza podloga, bazni proizvodi daju ujednačenost i trajnost, ispunjavaju funkciju temelja
BB krema

BB = Blemish Balm (balzam za prekrivanje neispravnosti). Obično je hidratantna krema/balzam u boji, između kojih postoji s višim i manjim pokrivnom moći. Također može preuzeti ulogu primer proizvoda. Balzami sa manjem prekrivom moću mogu učiniti kožu lijepo ujednačenom. Postoji tonirani hidratant koji ima veću pokrivenost nego tekući puder.

Beauty šminka     ulepšavajuća šminka, obično suptilna, prirodna
Blender to je povezano s tehnikom sjenčanja, mješanja (vidi „Blending”). Ovaj izraz se koristi pogotovo kod spužvica i kistova.
Blending miješanje, sjenčanje, šatiranje
Blot-film vidi: Matirajući papirići
Blur

proizvod za izblijeđivanje prvenstveno za zrelu, naboranu kožu. Blur proizvodi imaju slična svojstva kao i primeri za lice. rimernih primera. Ujednačuju kožu, optički smanjuju mimičke ili dublje bore, zamagljuju vidljivost pora. Blur proizvode često kombiniraju s proizvodima drugih svojstava (npr. s reginolom), kako bi izblijedili površinu kože i znakove starenja kože. Većina blur proizvoda može se nanijeti na primer kao i na tekuću puder.

Blush rumenilo
Bristles čekinje/dlačice kista 
Brokat

francuska riječ. Teška svila, iznimno svijetla bogato ukrašena tkanina isprepletena zlatnim i srebrnim nitima ili čak reljefni. Odavde kozmetička industrija preuzela je ime za svoje proizvode. Boje koje su visokog sjaja, svijetlucave ili čak sjajne reljefne ili slične njihovoj prirodi, nazivaju se brokatnim bojama.

Bronzer proizvodi brončane, smeđe boje za isticanje i sjenčenje dijelova lica (jagodična kost, linija kose, linija brade)
Brushes kistovi, četkice
Camouflage gusta tekstura, bogata krema, ima savršeno prekrivanje kako bi se uklonili nedostaci kože (ljubičasti kapilari, tamne mrlje, ožiljci, rane, plavo-zelene mrlje itd.).
Cake boje više robnih marki ima proizvod tipa "cake", koji je obično prešana praškasta boja, koja se vlažno može koristiti na najoptimalniji način (vlažni kist ili spužvica) - npr. crtanje tuš linije, ili u slučaju boja za tijelo, za brzo bojanje cijelog tijela/lica spužvom. Boje tipa "cake", pri vlažnoj upotrebi su još intenzivnije i izdržljive.
CC krema CC cream: Color Control Cream. Uljepšavajuće kreme nove generacije (obično tonirane) koje nose svojstva BB krema. Većina CC krema imaju anti-aging i antioksidativne učinke i pomažu poboljšati ton kože. Prvenstveno pomaže zreloj koži.
Color, colour boja
Compact vidi: Kompaktni
Consealer korektor, ispravljač kožnih nedostataka, proizvodi s različitom pokrivenošću
CosMed ova "moderna" riječ dolazi od spajanja riječi cosmetics i medicin. Ti proizvodi se nazivaju cosmed proizvodima koji su potvrđeno učinkoviti, imaju visoki sadržaj aktivnih sastojka i medicinski su podržani.
Crayon/Krayon one olovke nazivamo koje izgledaju poput bojice. Ove olovke obično su debele, intenzivne boje, kremaste ili kredaste.
Cruetly Free međunarodni pojam, što ukazuje na to da proizvod nije testiran na životinjama.
DD krema

DD krema: Daily Defense Cream, to jest "na putu ka liječenju", svakodnevna zaštita kože. Krema za regeneraciju kože s dubokom hidratacijom koja može sadržavati samotamnjenje. DD kreme mogu imati razne "uslužne programe" - koje variraju ovisno o robne marke.

Derma koža
Difuzno

općenito riječ ima značenje: raspršeno, razasuto, zamagljeno. U slučaju kozmetičkih proizvoda obično proizvode sa praškastom teksturom nazivaju tim riječima, kao: difuzni prah. og proizvoda, teksturirani proizvodi u prahu se obično nazivaju riječima kao što su difuzni prah. One se lako šire, obično su fini zrnasti prahovi.

Duo-dlaka, Duo kist

oni kistovi se nazivaju duo-kistovima, koji sadrže dvije različite vsrte dlake (različite duljine i gustoće). Oni su uglavnom razrijeđeni. Najčešće tamnije dlake (obično crne) su gušće, kraće i deblje, a svjetlije dlake (obično bijele) su duže i manje pune. Takvi proizvodi su kistovi za tekući puder i konturu.

Duo-Tip vrh dvostrani vrh, koji se može pojaviti u bilo kojoj vrsti tuš proizvoda. Ako se vrh istrošio ili je njezina boja oslabljena, možete jednostavno izvaditi, okrenuti i ponovno spojiti.
Emo šminka "kreativni" make-up koji izražava individualnost, kontrastne efekti, najčešće oči su najistaknutiji
Eye(s) oko (oči)
Eye liner

tuš za oči, naglašava osobito liniju oka, koji može biti tekući, suh ili kremasti.

Eyeshadow sjenilo za oči
Face lice
False Eyelash umjetne trepavice
Ferulle ferula je držač glave kista (srednji dio kista)
Fiksator finalni proizvod za trajno fiksiranje šminke. Može biti tekući sprej, prah ili kompaktni puder.
Foundation tekući puder, "tekuća koža"
Glitter šljokice
Gloss sjaj (obično sjajila za usne se nazivaju glosse)
Gradljivo može se naneti u više sloja
Iniciranje, priprema za upotrebu u našem slučaju, radi se o kistovima. Prije upotrebe potrebno je "inicirati" kistove, isprati ih 1-2 puta s tekućinom za tu svrhu ili dječjim šamponom. Na taj način uklanja se višak dlačica (ako postoji). Nakon pranja ostavite kistove da se osuše ili na kistove možete navući sigurnosne mreže za kistove, da bi sačuvale oblik. Predloženo je korištenje sigurnosne mreže nakon svakog pranja, kako bi se produljio rok trajanja kistova. Prvo pranje kistova priprema za upotrebu, pruža im kondiciju. Postoji mogućnost da i nakon pranja dođe do manjeg gubitka dlake, ali kod dobrog kista gubitak je minimalan.
Kupidov luk usjek iznad srednjeg dijela gornje usne
Lip Balm balzam za usne
Lip Gloss sjajilo za usne
Lip Pencil olovka za usne 
Moisturizer hidratantna krema
Okamenjavanje

u ovo slučaju je riječ o  "okamenjavanju" sjenila za oči. Postoje boje (osobito one s prirodnim sastojcima) u koje se preporučuje dodirivanje kistom. Ako se duže vrijeme nađe u dodiru s mastima naših prstiju, onda ona postane svijetla, kamena, tvrda. Djelomično zbog toga preporučujemo korištenje kistova.

Palette vidi: Palete
Podloga
formulacija za usavršavanje, bojenje, maskiranje ili izbjeljivanje kože i kožnih nedostataka, koji može biti tekući, u prahu, masna iil čvrsta tekstura, na bazi vode, silikonski, itd.
"Podloga = tekuća koža"
Powder puder
Proizvod za sjenčanje proizvod za pripremu sjene, koji može biti kremast, tekući, čvrst, primarni, sekundarni
Sjenčanje shading, igra s tamnim i svijetlim bojama kako bi se postigao savršen efekt (tehnike tanjenja, zadebljanja, povećanja i smanjenja)
Spužvica za podlogu
pomoćni pribor za ravnomjerno nanošenje podloge, koji može biti okrugli, trokutasti, ravan itd. Može se koristiti vlažno i suho.
Šljokica svjetlucav, blistav, sjajni glitter
Transparent providno, prozirno
   
Vegan ne sadrži proizvod ili aditiv životinjskog porekla
Volumen

volumen = zapremina
Proizvodi koji imaju učinak pojačavanja volumena (zapremine). Na primjer, u svijetu šminke maskare za trepavice mogu također imati ovaj pokazatelj. Ako se boja prilijepi na trepavice, ona već ima učinak koji povećava volumen, znači njena zapremina se povećava ovisno od toga koliko boje može podići trepavica. Ovaj učinak prostornog povećanja može varirati od osobe do osobe.

Wax wax = vosak
Obično se koristi kod obrva za zaglađivanje dlačica, ali može se koristiti i za zaglađivanje cijela obrva (ili samo za kraj). Također se obično može koristi kod stvaranja rana.
Zaštitna mreža za kist navucite zaštitnu mrežu na kist nakon njegovog čišćenja. Tako njegove dlake mogu se sušiti u najoptimalnijem položaju, i životni vijek dlake znatno se povećava.
   
   
   
   
Finish/Finishing
a sminket lezáró, fixáló, tartós rögzítésére szolgáló folyadék vagy por készítmény
Flash makeup nyers fordításban vaku, villanás. Általában a highlighter termékek esetében jelzik, ha valamelyik termék jól reagál fotózás során a vakura és szépen megcsillan a fénye, tehát visszaveri és nem nyeli el.
Foiling technika  
a színek, pigmentek nedves használata, melytől intenzívebb lesz a színhatás és tartósabb
Folyékony alapozó
 “folyékony bőr”, mely színezi az arcot, közepesen vagy erősen fed, de nem teljesen, mint a camouflage
Foundation         
alapozó, “folyékony bőr” (lásd: alapozó)
Gel Liner/Eyeliner
zselés állagú, alapnak is kitűnő festék. Jól tapad rá a por állagú festék, a pigmentek és glitterek. Erős, intenzív szín jellemzi, tusként is használják. Legtöbbje igen tartós, ám jól kezelhető.
Glamour smink  
tündöklő, csillogó, igazi díva smink
Glimmershimmer
kellemes, finom, természetes fényt kölcsönöz a bőrnek, kevés kell belőle, járomcsontra, szemöldökcsontra stb. különböző állagú, fényelésre használatos termékek
Glitter Gel
zselében csillám
Handle sminkes ecsetet alapul véve: ecset nyele
Head sminkes ecsetet alapul véve: ecsetfej, szálrész
Heel sminkes ecsetet alapul véve a foglalatba (hüvely) részbe rögzített tömörített ecsetszálak
High Definition (HD)
a HD a technika világában használatos kifejezés (digitális képalkotás, különösen éles kép, képfelbontás). A HD makeup termékek ehhez a technikához igazodnak. A HD termékekben mikro finomságú fényvisszaverő pigmenteket tartalmazó összetevők találhatóak. Kevés kell belőlük ahhoz, hogy optikailag tökéletes fedést, természetes hatást, bőrképet eredményezzen. Elsősorban Tv felvételekhez előnyös, de fotózásokhoz is használhatják, azonban ilyen esetben figyelembe kell venni a vakut, mert a villanófény hatására rosszul reagálhat a HD termék.
High-end egyre divatosabb kifejezés a beauty világában. A csúcskategóriás termékeket nevezik így. A szó konkrétan csúcskategóriát jelent.
Highlighter
ezeket a termékeket a bőr bizonyos területeinek kiemelésre használják. Fénnyel teli lesz a terület, lágyan vagy erőteljesen kiemel, “fényesít”. A highlighter termékek különböző textúrában léteznek: krém, por, folyékony stb. Tehetjük szemöldök alá, kulcscsontra, arccsontra, homlokra, orrközép vonalára stb.
Híd
a bőrön ún. áthidalót képező krém, mely a pórusokat tömíti, ezáltal a hídra kerülő réteg makulátlan sima lesz
Illékony szilikon Elsősorban az alapozókhoz és a szemfestékekhez használják ezt az anyagot. Túl azon, hogy maximálisan segít az egyenletes felvitelhez, garantálja a legnagyobb tapadást a bőrhöz, majd elpárolog. Főleg alapozóknál használják, de pl. a szempillaspirálok keféjének előállításában is, mivel így nem tapadnak meg rajta a kórokozók és egyszerű a tisztíthatósága, valamint nagyon hajlékonnyá is teszi az eszközt.
Instant smink
szemhéjmatrica, smink-matrica, gyors-smink, express-smink, előre kikevert egyszer használatos szemfesték
Irizáló az irizáló szín függ a ráeső fénytől, különleges hatását az adja, hogy mozgás közben a felület "színt játszik", irizál.
Itatós kendő, lapocskák
homlok-áll-orr korrigálására, zsíradék felitatására, felesleges csillogás megszüntetésére (lásd: Blot-film)
Knot Free Jelentése: csomó mentes. Jelen esetünkben a műszempilláknál egy típus. Vannak a "csomós" és a "csomó mentes" műszempillák. Aminek a végén van egy kis gumó az a csomós, aminek nincs (tehát vízszintes) az a csomó mentes típus. A csomó menteseket egymás mellé illesztve fűzik, a csomósokat összeragasztják egy pontban.
Kompakt egy kiszerelési forma, általában púdereknél a kőpúdert jelenti, tehát nem a szóródó por állagút, tehát minden, ami nem por állagú, hanem préselt ("kőfesték")
Kontúr körvonalazás, elhatárolás, kiemelés, általában az arc átformálásakor használatos szó
Korrektor
hibajavító, elkendőző, bőrtökéletesítő termék (lásd: Concealer)
Kövesedés a baked tipusú, vagy minerál, de általában az aktív összetevőket tartalmazó festékekbe nem ajánlott ujjal belenyúlni, mert "megkövesedhetnek" az ujjunk zsiradékától. Ecsettel javasolt belenyúlni, ezt követően már igazitható ujjal a bőrön. A megkövesedés jelen esetünkben azt jelenti, hogy a festék kifényesedhet és egyöntetű lehet a felülete, mintha egy fényes kő lenne. Ezt követően szinte kaparni kell majd a festéket.
Krayon/Crayon azokat a ceruzákat hívja a szakma így, melyek a zsírkrétákhoz hasonlítanak. Ezek a ceruzák általában vastagok, intenzív a színűk, krémesek vagy kréta-szerűek
Krémszínezõ
krémes állagú festékek
Krémfesték
krémes állagú termékek
Layer a szó konkrét jelentése: réteg. A sminkelés során a rétegezés technikáját nevezzük "layer technika"-nak.
Light
halvány, visszafogott, könnyed, tiszta
Lip pencil
száj(kontúr)ceruza
Lipstick
rúzs, a köztudatba beivódott hagyományos csavaros-stick kiszerelésű
Liquid
folyadék, folyékony állagú
Liquid tan
napbarnított hatást kölcsönző folyadék, krém
Lotion Lágykrém, általában az arctisztító tejeket hívják így
Lumiére
fény(hatás)
Luminous fényt és megvilágító hatást nyújtó termékeket hívnak így
Makeup Art(ist)  
sminkes, maszkmester
Marbling body tattoo/paint a test márványfestése speciális technikával
Mascara
smink, makeup, maskara, álarc, szempillaspirál
Megkövesedés lásd. Kövesedés szó alatt
Metal metál, fémes, fényes, vizes hatású színeket hívnak így
Micellar A micelláris típusú folyadékok gyengéd tisztítók, melyek eltávolítják a sminkmaradványokat és a szennyeződéseket az arcról, a szemről és az ajakról. Micella tartalmúak, ami magához vonzza és körbekeríti a szennyeződéseket, így maradéktalanul eltávolítható egy vattakoronggal. Gyengéd a bőrrel, így a legérzékenyebb bőrűeknek az egyik legidálisabb választás. Kiváltja a tonik és az arctej használatát a micellar típusú folyadék.
Mixing Medium 
ez egy liquid (általában folyékony, de létezik gél-szerű is), melyet ha összekeverünk (por, pigment) festékkel egy intenzív, élénk zselés állagú színt kapunk, mely alapnak is kitűnően használható, tartós (lásd: foiling-technika). Van aki egyszerű vazelint használ, vagy vizet a pigmentek keveréséhez.
Mixing Medium házilag
1 rész glicerin és 3 rész desztillált víz, eltarthatósága kb. 3 hét (lásd: foiling-technika)
Mosolyzóna mosoly esetén a kiemelkedő orcarész, ahova az arcpírt, bronzert, highlightert javasolt felhelyezni
Műszempilla lehet soros, félsoros, tincses, szingli, szintetikus vagy természetes. A műszempillákat ragasztóval kell rögzíteni.
Mosolyzóna az arc almácskáinak területét nevezzük mosolyzónának
Natural természetes (természetes összetevőket tartalmazó készítmény)
No makeup
természetes, igazi natúr smink, a No makeup nem feltétlen a “sminktelenség” kifejezésre utal
Oil Free olajmentes, nem tartalmaz olajos összetevőket
Ombre a sminknél és a hajnál is használják ezt a technikát, mely jelen esetünkben átmenetet, árnyékolást jelent. Hajnál a pontos színátmenet a lényege (a vége általában világosabb, mint a teteje, mintha le lenne nőve). Sminknél is hasonló, de nincs szabály a világos és sötétebb részek átmeneténél. Az igényes összkép, ami jellemzi az ombre festést.
Original hamisítatlan, eredeti. A legtöbb cég a legsikeresebb termékét is ezzel a névvel illeti általában.
Lásd: Sleek Original Palette, Coastal Scents 88 Original palette stb.
Paint
a szó maga festéket jelent, de általában az erős pigmenteket nevezik így, melyek igen intenzív színűek, nagyon tartósak és elsősorban professzionális felhasználásra javallott. Textúrája, állaga változó.
Paletták
előre összeválogatott színek, sminktermékek gyűjtője nem feltétlen azonos termékcsoportból, általában kazettában
Palette
lásd: paletták
Permanent állandó, tartós; a tetováló hatású sminktollaknál is találkozhatunk ezzel a jelzővel
Pigment
ez adja a festék színét, a magas pigment tartalom élénkebb, erősebb színt eredményez
Pin-up stílus
a szó maga “kitűzni” jelent. A 40-50-es évek sminkje Amerikából. A háborús katonák a falra tűzték ki a hiányos öltözetű Pin-up lányokat. Ma már egy egész iparág erre a stílusra épül. Eleinte a fekete tus és piros rúzs volt a fő irányvonal – tekintettel arra, hogy akkoriban nem volt annyi választék a sminkeszköztárat illetően -, de ez a kor előrehaladtával változott. A Pin-up girl csábító, szexi, feltűnő egyéniség, igazi magazinlány
Polyester csillám
poliészter, csillogó, tartós, vízhatlan aprószemcséjű csillám, általában attraktív színekben
Pot festékedény, ebben a kis fém edénykében vannak a préselt festékek, különböző méretűek lehetnek. A palettákba való rögzítés alkalmával mágneses is lehet.
Powder
púder
Prep prime
mindenféle sminktermék alapja, melytől a felület tökéletesen elő/felkészül a sminkelésre (pl.: feltölti a ráncokat, tartós, feltölti az arc egyenetlenségeit, a tág pórusokat, nyugtat, ápol, véd)
Primer
Az alapozó alapozója, más néven bázistermék. A primer lehet áttetsző, vagy színezett, folyékony, gél, krém vagy egyéb textúrájú, enyhén csillámos, gyöngyházfényű vagy teljesen matt. A primer alapot biztosít a színezett alapozónak. Elkendőzi a bőr egyenetleségeit, kitölti a pórusokat, ún. hidat képez, így az alapozó nem tud beleülni a ráncokba és a pórusokba, ezáltal jóval egyenletesebb bőrképet tudunk létrehozni. Növeli a smink tartósságát, egyenletesen eloszlatható rajta az alapozó (legyen az por, krém vagy folyékony textúrájú alapozó). Optikailag eltüntetheti a kisebb ráncokat, elfedi a tág pórusokat, a fakó bőrt élénkíti. Előnye az eddig felsoroltakon kívül, hogy minden bőrtípushoz megtalálható a legalkalmasabb primer: hidratál, mattít, ápol. 
Puffni
a púder bőrbe történő beütögetését, erősebb fixálását elősegítő eszköz, “pamacs”, púder puffni
Púdergát a szem alá rétegezett porpúdert nevezzük "púdergátnak". Megakadályozza, hogy a szemfestés folyamatán a lehulló festék a már kész alapozásunkra rátapadjon, beleragadjon, elmaszatolja. A szemfestés végeztével egy egyszerű mozdulattal lesöpörhető a púder réteg.
Részleges alapozás Részleges alapozás, ha nem a teljes arcot alapozzuk le, hanem csak részleteiben. Pl. vannak olyan bőrtípusok, akár az érett, akár a fiatalabb bőrnél, ahol sokkal szebb optikai hatás érhető el, ha nem alapozzuk le teljesen (maszkszerűen) az arcot, hanem csak oda ütögetünk bele alapozót, ahol pl. kipirosodásra hajlamos, vagy valamilyen bőrhibát szeretnénk elkendőzni. Így sokkal természetesebb és érett bőrnél akár fiatalosabb is maradhat a bőr, mégis egységesebbnek, szebbnek, fiatalabbnak, teltebbnek látszik.
Semi permanent félig tartós/állandó; ez lehet tetováló hatású tartós sminkfilc, de műszempilla ragasztóra is használják ezt a megnevezést, amennyiben tartós, de nem több hetes ragasztó
Shading
árnyékolás
Shadow Shields a Shadow Shields a szem és a száj festését elősegítő eszköz. Nemcsak a felesleges festéket gyűjti össze, hanem a precíz vonalak meghúzásában is segítségünkre van. Időt takarítunk meg a használatával, valamint a precíz szem- és szájfestésben is az egyik legjobb társ. Segítségével makulátlan smink készíthető.
Shimmer
csillám, csillámló fényes hatás
Short shader
lapos kisebb méretű sminkecset
Sigmax szál a világon egyedülálló a Sigma cég által, mérnökök közreműködésével tervezett HD antiszeptikus duo sörték, melyek a modern HD krém, folyadék és por texútárjú anyagokat tökéletesen felveszik és maximálisan le is adják a bőrön. A sörték tehát nem szívják magukba a festékanyagot, mégis fel tudják venni és le tudják adni a bőrre.
Soft-focus effect lágy fókusz effekt. Egy olyan optikai hatás, mely csökkentheti az apróbb bőrhibák láthatóságát (pl. redők, ráncok)
Spektrum színek, színképek széles választéka, számtalan lehetőség
SPF
titán-oxidos termékek
Stift
a kiszerelésre utal, csavaros, tubusos, könnyen kezelhető
Strobing a 2014/16-os év highlighter trendjéhez kapcsolódik ez az újgenerációs termékelnevezés . Leegyszerűsítve ezeket a termékeket "fényesítő termékek"-nek is nevezhetjük. A "strobing" konkrétan a fényezést, a megvillanó fényt jelenti. Innen erednek a különböző highlighter termékek, mint pl. a Strobe Cream, Illuminating Base, Highlighter Elixir stb. Vannak márkák, melyek magukénak vallják a termék felfedezését. A kontúrozás az árnyékolásra (világos-sötét) helyezi a hangsúlyt, a strobing azonban a fényre koncentrál, a fényutánzó kiemelésre. Az arc kiemelni kívánt területeit fényvisszaverő hatású termékekkel világítja meg optikailag, így olyan ragyogó hatást kelt, mintha folyamatosan fény világítaná meg a bőrt.
Szájfény
ajkaknak csillogást, fényt kölcsönző termékek, melyek különböző kiszerelésben léteznek
Szájfényceruza  
ceruzás kiszerelésű szájfény (lásd: szájfény)
Szemhéjmatrica 
előregyártott express-smink (lásd: instant smink)
Száraz-Nedves használatról SZÁRAZ: hagyományos felhasználása a festékeknek. Száraz kozmetikai ecsettel nyúljon bele a festékbe, vagy porokba és hordja fel a kívánt területre.
NEDVES: nedvesítse be a kozmetikai ecsetet, mellyel dolgozni kíván. A felesleges vizet ütögesse le róla, majd nyúljon bele a festékbe, vagy a porokba-pigmentbe. Ne a festéket vizezze be! A nedvesen is használható termékek előnye, hogy a festék tovább fokozza nedvesség hatására color-intenzitását, színe gazdagabb-teltebb-erősebb lesz, jobban tapad, tartósabb, fényesebb lesz.

Nedvesítéshez használható anyagok: víz, mixing medium, vaselin, Visine vagy Iridina Due szemcseppek
Szempillaspirál
mascara, a szempillák kiemelésére használatos változatos színű festék. A legelterjedtebb a fekete színű szemspirál. A spirál keféje különböző méretű és előre megformázott.
Szintetikus nem természetes anyagokból készült, de megtévesztően hasonlíthat a természetesre mind külsőleg, mind minőségben. Műszempillák esetében utóbbi nem mindenesetben igaz.
Taklon a sminkes ecsetek szálainak anyaga lehet természetes, szintetikus vagy ezek kombinációi. A taklon egy szintetikus anyag, mely rendkívül puha. Érzésre, kinézetre olyanok, mint a természetes szálú ecsetek vagy akár még puhábbak is. A modern sminkecsetek egyik meghatározó anyaga lett. A XXI. században már olyan jó minőségű taklon ecsetek is léteznek, melyek használhatóak por, krémes és folyékony textúrához is - de természetesen nem mindegyik típus. Élettartamuk hosszabb lehet, mint a természetes szálúaknak és a változatuk is sokrétűbb.
Tapered
kúp alakú sminkecset
Terhességi maszk másnéven: melazma (hiperpigmentáció)
Általában gyermekvárás időszakában jelentkező ártalmatlan bőrelváltozás, de előfordulhat ettől függetlenül is. A terhességi maszk elsősorban az arcon (száj, homlok, orr stb. környékén) jelentkező barnás foltok, melyek lehetnek világosabbak vagy akár sötétebbek is.
Magasabb fedésű korrektorokkal vagy camouflage termékekkel halványíthatóak vagy optikailag akár teljesen el is tüntethetőek.
Thermo-formula azoknál a sűrűbb textúrájú termékeknél használatos ez a megnevezés, amikor érdemesebb a festéket legalább test- vagy szobahőmérsékleten használni. Pl. a legtöbb camouflage termék jobban kezelhető (jobban elkenhető) testmeleg hőmérsékleten, mint hidegen, merev textúra állapotában.
Textúra a termék állaga, ami lehet folyékony, krém, por, puha, kemény stb.
Titándioxid a kozmetikai iparban az egyik legelterjedtebb fizikai fényszűrő (TiO2)
Toe sminkes ecsetet alapul véve: a látható, szabadon lévő ecsetszálak, mellyel dolgozunk
Transparent powder
áttetsző, finomra őrölt púder, legfőképp az alapozó fixálására, arc mattítására, minden bőrszínre. Általában por alapút használnak a sminkesek, de a kompakt is jó. Az áttetsző púdert a szem alá is rétegelik szemfestés közben, hogy abba belehulljon a leszóródó festékanyag, majd egy laza mozdulattal lesöpörik az egészet legyezőecsettel.
Travel Size utazó kiszerelés/méret, általában kisebb, mint egy teljes kiszerelés
Vízbázisú
víz alapú
Vízvonal A szem alsó-belső vonala, ahova legtöbbször fekete színű szemceruzát visszük fel és gyorsan lekophat. Ennek az az oka, hogy ez érintkezik a szemmel, így folyamatos nedvesség alatt van. Természetesen a kopásállóság növelhető megfelelő termék használatával. Minél sűrűbb, zsírosabb (gél/zsír) textúrájú a festék annál jobban tud tapadni. A  legjobb minőségű termék is idővel lekopik a vízvonalról, azonban minél jobb a minősége, annál hosszabb távú a tartóssága.